– Alt eller ingenting i Basel

Engelsk presse mener den svake ligaplasseringen bidrar til et økt press før Europaliga-finalen.

Et regelrett reservelag spilte 1–1 i sesongens siste Premier League-kamp borte mot West Bromwich søndag. Jürgen Klopp hadde byttet ut samtlige elleve spillere bare tre dager før finalen.

«Innsatsen ble enda høyere. Det er virkelig Basel eller ingenting», skriver James Pearce i Liverpool Echo. «Hvis Liverpools maratonsesong får en strålende avslutning mot Sevilla onsdag kveld, så vil klubben juble for en retur til Champions League.»

«Men hvis de ikke når opp når det gjelder på St. Jakob-Park, får de ikke engang trøstepremien med Europaliga-fotball å falle tilbake på», legger han til.

Liverpool avsluttet serien på 8. plass – 21 poeng bak ligamester Leicester. Totalt ble det 16 seire i Premier League denne sesongen, tolv uavgjortkamper og ti nederlag. West Ham havnet på plassen foran.

«Ikke et snev av negativitet»

«Det tangerte Liverpools verste avslutning i toppdivisjonen siden Bill Shankly rykket opp med klubben tilbake i 1962. Likevel var det ikke et snev av negativitet da Jürgen Klopp og spillerne tok imot applausen fra The Travelling Kop etter sluggsignalet på The Hawthorns.»

«I stedet for å bli husket som flopper, vil 2015/2016-troppen bli husket som helter i historiebøkene hvis de leverer Liverpools første europacuptrofé på elleve år på St. Jakob-Park», skriver Pearce.

Får rødtrøyene juble i Sveits sent onsdag kveld, står sesongavslutningen i sterk kontrast til det som utspilte seg på denne tiden i fjor, der Steven Gerrard scoret trøstemålet i sin avskjedskamp. Stoke vant oppgjøret med brutale 6–1 på Britannia. «De røde avsluttet denne sesongen to plasser og to poeng dårligere enn 2014/2015. Men den enorme forskjellen på humøret til fanbasen beviser at oppfatningen betyr alt.»

– Kan ikke spille med 50 prosent fokus

Mot West Bromwich hvilte Liverpool-sjefen de elleve som antas å starte finalen, og forklarte det med at «man kan ikke komme hit og spille med 50 prosent konsentrasjon», ifølge Express. Det tok 13 minutter før Salomón Rondón hamret vertene i ledelsen etter eminent forarbeid av tenåringen Jonathan Leko, som fintet tre spillere og slo en god stikker i boksen.

Ti minutter senere fastsatte Jordon Ibe sluttresultatet på egen hånd – med sin første ligascoring. Steve Madeley i Express beskriver det som et «briljant solomål», der 20-åringen rundlurte Jonny Evans på midtbanen, stormet 50 meter med ballen, passerte Jonas Olsson og avsluttet bestemt forbi Ben Foster med venstrefoten.

Les også: En gledens dag for Ings

I andre omgang gjorde Klopp tre bytter som fansen gleder seg over: Danny Ings kom inn til sin første kamp siden han skadet kneet på trening i oktober, kaptein Jordan Henderson fikk innhoppet han har kjempet for siden han måtte ut med skade i bortekampen mot Borussia Dortmund, mens Sergi Canós debuterte for førstelaget.

Ifølge Daily Mail har ikke Klopp tatt noen avgjørelser om Henderson og onsdagens finale, men tyskeren sa at «alle kunne se det ikke var noen problemer» for kapteinen å spille etter en drøy måned på sidelinja.

«Hendersons comeback etter nesten seks uker kunne ikke vært timet bedre med Roy Hodgson annonsering av England EM-tropp på mandag», skriver Chris Wheeler i Daily Mail. «En plass i Liverpools Basel-tropp er nå en god mulighet.»

«Klopp har sørget for håp»

Pearce skriver i lokalavisen at comebackene til Henderson og Ings bidrar med en ekstra godfølelse før laget setter seg på flyet og reiser til Basel i ettermiddag.

Les også: Klopp fornøyd med ungguttene

«Klopp har sørget for håp der det tidligere ikke var noe. Han er mesterhjernen bak en av de mest spennende europareisene i klubbens velkjente historie, og har ledet de røde til to cupfinaler.»

Pearce skryter av at Klopp har klart dette med Brendan Rodgers’ stall, samtidig som Liverpool har vært skadeplaget gjennom en sesong som de på onsdag spiller sin 63. kamp i.

«En hel sesong vil bli definert av én kveld i Basel», konkluderer Pearce.