– Veldig fornøyd med planen for pre-season

Liverpool flyr en kamptropp tilbake fra USA i sommer hvis det blir europacup-kvalifisering.

Jürgen Klopp tar med seg Liverpool-stallen til California under sommerens oppkjøring til neste sesong. Der møter de Chelsea onsdag 27. juli og AC Milan lørdag 30. juli.

Men det er muligheter for at Liverpool omtrent samtidig må ut i kvalifisering for å komme til Europaliga-gruppespillet. Knappe døgnet etter Chelsea-møtet finner første kvalikkamp stad, mens returkampen spilles torsdag 4. august. To dager senere spiller de for øvrig mot Barcelona i Europa.

Kan unngå kvalik

Liverpool, som i dag er på 9. plass i Premier League, og syv poeng bak fjerdeplasserte Manchester City, kjemper om en plass i Champions League, men risikerer Europaliga-kvalifisering om de ikke vinner turneringen denne sesongen eller havner blant topp-fem-lagene på tabellen.

Saken fortsetter under.

Det er nemlig bare 5. plass som garanterer en billett til Europaligaens gruppespill. Men så lenge Manchester City avslutter sesongen på topp fem, gir også 6. plass direkterute til gruppespillet fordi de fikk plassen gjennom ligacupseieren.

Les også: Kvalifiseringsreglene i Europaligaen

I tillegg er faktisk 7. plass nok hvis enten Manchester United eller West Ham vinner FA-cupen og samtidig kommer blant de seks beste. Liverpool Echo skriver at to av Englands tre Europaliga-plasser slipper kvalifisering før gruppespillet.

Flyr tilbake om nødvendig

Men ender Liverpool opp med å måtte spille Europaliga-kvalik bare dagen etter en treningskamp på USAs vestkyst, kommer Klopp til å sette sammen en egen tropp som skal fly tilbake til Europa.

Dermed deles stallen i to: én for Europaliga-kvalik, én for treningskampene i USA.

– Jeg er veldig fornøyd med planen. Det er selvfølgelig litt komplisert, for vi vet ikke om det blir kvalifisering til Europa ennå, men vi måtte ta et valg, forklarer Klopp overfor lokalavisen under den nåværende treningsleiren på Tenerife.

Les også: Se bilder fra oppholdet i Spania

– Og beslutningen er at hvis vi havner i de kvalikkampene, så flyr vi tilbake fra USA. Det er en lang flyreise, men det er ikke noe vi kan endre på. Flyr vi tilbake, er det ikke et problem, mener han.

Mange landslagsturneringer i sommer

Tyskeren vet samtidig ikke hvilke spillere han har tilgjengelig i den perioden. I sommer skal nemlig både europamesterskapet, søramerikanske Copa América og OL gjennomføres, noe som gjør at Liverpool-spillerne returnerer fra ferie til ulike tider for oppkjøringen.

– Vi må vente og se hvem som er tilgjengelige fordi det er så mange andre turneringer. Det eneste vi kunne gjøre, var å lage en plan for sesongoppkjøringen, og det har vi gjort, forteller Klopp.

Saken fortsetter under.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange spillere som blir involvert i EM. Og så har vi OL og Copa América. Så mange forskjellige turneringer, og vi vet ingenting ennå om hvilke av våre spillere som skal dit. Det er et problem. Vi har lagd en plan for oss, og så må vi reagere når ting skjer. Det er det eneste vi kan gjøre.

Snakket med USA-treneren

Klopp påpeker at det ikke har vært enkelt å sette sammen en plan om denne, men at han og klubbledelsen, som har vært i dialog angående sommerplanene, er fornøyde med utfallet.

– Vi føler oss bra. Hvis vi må spille i en kvalifisering, så flyr vi tilbake med et lag. Hva slags lag? Det vet jeg ikke for øyeblikket, sier han.

Liverpool-manageren fikk råd fra landsmann og navnebror Jürgen Klinsmann, som er USAs landslagssjef, før det ble bestemt at California skulle være Liverpools base i Nord-Amerika.

– Han var veldig positiv til området, så jeg gleder meg virkelig til det, forteller Klopp.

Enda en kamp i USA?

Ifølge Liverpool Echo kommer de røde trolig til å spille en tredje treningskamp i USA, noe som ventes å finne sted på østkysten i løpet av hjemreisen. Bekreftelsen kan komme de neste ukene.

Saken fortsetter under.

– Jeg er veldig fornøyd med leiren. Vi snakket om dette med ansvarlige folk i klubben. Dette er en veldig viktig treningsleir for oss foran den nye sesongen. Den er ikke altfor lang, elleve eller tolv dager, og vi skal trene hele tiden.

– Treningen er det viktigste, og så har vi de kampene i Amerika. Jeg er kun interessert i trening under sesongoppkjøringen, fastslår Klopp.

– Det er skikkelig godt å få spille kamper mot disse store navnene, mot gode lag. Motivasjonen kommer ikke til å være et problem. Alle disse lagene har samme situasjon som oss, med mange spillere i EM og andre turneringer. Men det er veldig viktig å spille ordentlig fotball under oppkjøringen, og å få møte motstandere som gir alt. Det er godt for oss. Jeg er glad for det.