For ølentusiastene

Enkelte har etterlyst en oversikt over puber som serverer noe mer enn øl fra de typiske industribryggeriene. Og i Liverpool er det mye godt øl å velge mellom.

CAMRA (Campaign for Real Ale) er en forbrukerorganisasjon hvis hovedmål er å bevare og promotere de tradisjonelle, britiske pubene som serverer real ale. I 2014 kunne de fortelle via deres Good Beer Guide at England er det landet i verden med flest bryggerier i forhold til innbyggertall.
 
CAMRA har en egen pubguide hvor du kan søke opp alle CAMRA-godkjente puber i Liverpool http://whatpub.com/. Listen er lang, så tillat oss å trekke frem noen favoritter som skiller seg ut for sitt brede og spennende utvalg av det brune gullet. 
 
 
Hvis du vil imponere dine “humlevenner” med nye checkins på Untappd ved neste Liverpool-besøk, kan disse pubene hjelpe deg.

Ship and Mitre, 133 Dale Street

Ship and Mitre må ganske enkelt være en av byens beste puber, spesielt for en ølentusiast. Navnet er en sammensetning av navnet på to puber som holdt til i bygget tidligere. Selve lokalet virker som en hyllest til byens maritime fortid ved å etterligne byssa på et skip. Beliggenheten gjør det også til det perfekte stoppestedet på veien hjem fra Anfield, hvis du er en av de som foretrekker å traske inn til byen etter kamp.
 
 
Puben har vunnet Pub of the Year mange ganger og utvalget er så stort at de må kunne kalles Liverpools hovedkvarter for ølsmaking. I følge dem selv tilbyr de det største utvalget på Merseyside, med rundt 30 øl på fat og et hundretalls på flaske. Selv den særeste gane vil garantert finne noe som behager smaksløkene. Du kan velge mellom å bestille pint, half a pint, eller nip (1/3 pint). De forskjellige størrelsene gjør puben til det perfekte stedet for å utforske nye smaker og stifte bekjentskap med fremmede bryggerier. 
 
 
Her vil du alltid finne øl fra lokale bryggerier som Mad Hatter og Liverpool Craft. Resten av menyen er stadig i endring da de tar inn gjeste-bryggere fra nært og fjernt, men man finner full oversikt på oppslagstavlene. Ship and Mitre har et imponerende stort utvalg av både fat- og flaskeøl i alle styrker og farger. Så populær har Ship and Mitre blitt at de har åpnet butikk i et knøttlite lokale ved siden av Metquarter, hvor de selger hundrevis av forskjellige flasker fra inn- og utland. Ship in a Bottle finner du i 45A Whitechapel.

Black Lodge Brewery, 4 Kitchen Street

Denne er veldig spennende! I en sliten bakgate i Baltic Triangle-området ligger Black Lodge Brewery, et mikrobryggeri med fokus på eksperimentell brygging og innovative blandinger. Ved å bruke lokale råvarer har de som mål å brygge øl inspirert av sesongene.
 
 
Bryggeriet er et samarbeidsprosjekt mellom menneskene bak The 23 Club (se nedenfor), Liverpool Craft Beer Company og Camp and Furnace. Det må med andre ord bli suksess blant entusiaster, og Liverpool Echo har spådd det til å bli en magnet for humlehoder. De åpnet i desember uten mye virak og er enn så lenge ikke oppdaget av massene. 
 
 
Du kommer ikke hit for å drikke deg full på Carlsberg. Her finner du nemlig ingen av de største produsentene. I tillegg til egenprodusert øl, serverer de også øl fra andre lokale bryggerier som Mad Hatter og Liverpool Craft. Navnet på ølet er skrevet rett på flisene over tappekranene. Det er nemlig ingen vits i å lage logoer da det stadig brygges nytt øl etter nye oppskrifter, i små partier. Drikken blir servert i schooners til en litt høyere pris enn mange andre steder, men det er naturlig når det ikke er masseproduserte varer det er snakk om. 
 
 
Lokalet er mørkt og stilig, og selve ølet ligger og brygger langs den ene veggen. På hvert bord finner man bryggeriets egne kortstokker. Her inviteres man med andre ord til å bli sittende og spille eller skravle, og oppdage ny øl. Hva med bryggeriets egen Coffee Milk Stout? Eller en Toxteth IPA fra Mad Hatter? 
 
 
Black Lodge Brewery er åpent fra torsdag til søndag, fra 12 til sent. Det er ganske rolig på dagtid, men på kveldene tar det seg opp. Det blir likevel aldri veldig travelt, noe som betyr at man har god tilgang til baren og ikke føler at man er i veien for noen.
 

The 23 Club, 23 Hope Street

Bortgjemt i en mørk kjeller under restauranten The Clove Hitch i Hope Street, ligger The 23 Club. Her får du både deilige burgere og bourbon, og du kan smake på spennende øl fra hele verden. Den har mange likheter med Ship and Mitre da den også har rundt 200 flaskeøl å tilby (som man kan ta med hjem, eller drikke i kjelleren), men lokalet og den intime settingen gjør at den føles hakket mer spennende. Mer radikal. Uoppdaget. 
 
For ølkjennere i byen er dette en velkjent underetasje. Puben er også fødestedet til AD HOP brewing, som naturligvis står på menyen sammen med annet lokalt, håndlaget øl. Selve lokalet er lite og det blir fort fullt rundt bordene, men det er mulig og ikke minst veldig hyggelig, å henge i baren. De viser også fotballkamper på en beskjeden tv-skjerm. 
 
 
En undersøkelse utført av Beard Liberation Front fant i fjor ut at The 23 Club var landets tredje mest skjegg-vennlige pub. Det er jo også noe å skilte med. 

Fly in the Loaf, 13 Hardman Street

Fly in the Loaf tar navnet sitt fra et bakeri som tidligere lå i lokalet og opererte med slagordet “no flies in the loaf”. Puben er en av de mest populære i Liverpool for real ale, og det ser man kjapt hvis man stikker innom en lørdagskveld. I motsetning til de andre stedene på denne listen er Fly in the Loaf en langt mer tradisjonell, britisk, brun pub som eies av Okells Brewery fra Isle of Man. 
 
 
De har ikke like stort fokus på lokale bryggerier (som The 23 Club og Black Lodge, f.eks), men har til gjengjeld et bredt utvalg fra innland og utland, både pale ale og dark ale, bitter og porter. Puben har 16 forskjellige øl på fat, i tillegg til et velassortert kjøleskap fullt av spennende flasker. Her finner du flere ukjente enn kjente merker, i tillegg til deres eget utvalg fra Okells Brewery. De har også rundt ti gjesteplasser som stadig rulleres. Disse stammer som oftest fra små, engelske håndverksbryggere.
 
 
Det er også en populær destinasjon for fotballsupportere da kampene gjerne vises over tv-skjermene. På matmenyen står klassiske retter laget på lokale råvarer, som burgere og en tradisjonell Liverpool Scouse. 

Pen Factory, 13 Hope Street

Pen Factory har bodd vegg i vegg med the Everyman Theatre i halvannet år nå, og har blitt en populær destinasjon på Hope Street for både mat og drikke. Lokalet er stort, litt kaldt, men stilig. Selv om det i utgangspunktet er romslig blir det stappfullt i helgene, eller i forbindelse med forestillinger i nabobygget. Eierne har et meget godt rykte i Liverpool da de stod bak Everyman Bistro, og startet The Brink i Parr Street.
 
 
De har ikke like stort utvalg øl som enkelte andre på denne listen, men serverer lokalt fra håndverksbryggerier i Liverpool og andre real ales hovedsakelig fra nordvest-England. Her blir du også oppfordret til å “ask for cask”, samt at de deler ut et kart produsert av CAMRA med oversikt over noen av byens real ale-puber. De er med andre ord opptatt av å servere en god halvliter. 
 
Maten på menyen består av småretter, og endres to ganger om dagen når de går tom for diverse råvarer. Alt er så ferskt som de får det. De serverer også en ganske så frekk Cheese and Onion Crisp Butty. Det vil si brødskive med potetgull, noe som er ganske uhørt for oss nordmenn men populært her på balløya. Anbefales.

Grove Beer Tap and Grill, Seel Street

Concert Square er ikke det området som forbindes med hverken ølkultur eller høykultur, men like rundt hjørnet finnes det unntak. The Grove er et av de. Selve lokalet kan være inspirert av Skandinavia, men ølutvalget langt ifra. Her finner du mye amerikansk øl, som Anchor, Brooklyn og Flying Dog. Men også den lokale pale ale-favoritten fra Liverpool Craft Brewery, Love Lane Pale. For den mest ivrige ølkjenneren er dette kanskje ikke så imponerende, men for en nybegynner er det mer enn nok å velge i. 
 
 
Drikken er litt dyrere her enn hos noen av de andre på listen, men omgivelsene er til gjengjeld mer eksklusive. Mange sitteplasser har måttet vike til fordel for det minimalistiske og imponerende interiøret. Midt i rommet tar et stort, elegant bue-formet bord full oppmerksomhet og på veggene henger fine prints. Om sommeren er Grove ekstra populær, da det store utearealet tilbyr mange sitteplasser i et livlig område.
 
På menyen står også retter som supplerer ølen perfekt, som kyllingvinger, burgere og hot dogs. Men ikke tro at dette er vanlig “pub grub”, maten er forberedt med mye mer kjærlighet enn som så. 
 
I tillegg til de seks ovennevnte, har også skotske BrewDog en bar i 8 Colquitt Street. Mange kjenner kanskje BrewDog fra deres bransje på Grünerløkka i Oslo. De serverer de vanlige BrewDog-ølene i tillegg til lokale og internasjonale favoritter, i perfekt symfoni med brettspill og burgere.