Må Liverpool vinne sine ni gjenværende kamper?

Jürgen Klopp har ikke gitt opp håpet om at Liverpool skal spille i Champions League neste sesong, og slo etter tapet for Southampton fast at det fortsatt er 27 poeng å spille om.

Det som taler til Liverpools fordel i Premier League-innspurten er det faktum at av lagets ni gjenstående kamper, så skal hele seks spilles på Anfield.

Liverpools to neste kamper er hjemme mot Tottenham og Stoke. Deretter venter en bortekamp mot Bournemouth, før to nye hjemmekamper mot Everton og Newcastle. Bortekampen mot Swansea er neste oppgave, og følges så opp av to nye hjemmekamper, mot Watford og Chelsea, før Jürgen Klopps mannskap avlegger West Bromwich et besøk i siste serierunde.

Klopp drømmer altså om ni prikkfrie kamper, og 27 poeng fra disse oppgjørene. For nøyaktig ti år siden klarte Rafael Benitez sitt Liverpool nettop den bragden. De vant sine siste ni kamper med en målforskjell på 23-6. Den sesongen endte det med tredjeplass og 82 poeng, før sesongen ble avsluttet med FA-cuptriumf over West Ham i Cardiff.

Til sammenligning sanket Liverpool henholdsvis 24, 25 og 22 poeng da de var med i kampen om ligatittelen i sesongene 2001/02, 2008/09 og 2013/14.

Klarer Liverpool å vinne alle ni kampene, vil de ende opp på totalt 71 poeng. Gjennomsnittspoengsummen for fjerdeplassen i Premier League er 65. Liverpool Echo mener derfor at håpet om Champions League-fotball gjennom ligaplasseringen fortsatt lever, selv om de røde ikke skulle ta mer enn 21 poeng på sine ni siste kamper. Altså sju seire på ni kamper.

Studerer man tilsvarende kamper som de gjenstående fra forrige sesong vant Liverpool 5, spilte uavgjort i to og tapte en. (Watford og Bournemouth spilte i Championship forrige sesong. Vi har derfor tatt med ligacupseieren i Bournemouth i statistikken over).

Ser vi på motsatte kamper tidligere denne sesongen endte disse med fire seire, to uavgjorte og tre tap.

Fem lag må passeres

Akkurat nå er Liverpools største problem at de må passere hele fem lag for å spille seg opp på fjerdeplass. Per i dag er det Manchester City som innehar fjerdeplassen med 51 poeng fra 30 kamper. Liverpool er sju poeng bak, men har altså en kamp mindre spilt. Jürgen Klopps mannskap har også spilt en kamp mindre enn West Ham og Manchester United, som begge har 50 poeng. Southampton på sjuendeplass med 47 poeng og Stoke på åttende med 46 poeng har spilt to kamper mer enn Liverpool, som altså står på 44 poeng.

Det som taler til Liverpools fordel i sesonginnspurten er at en del av disse fem lagene skal ut i kamper mot hverandre, og dermed vil noen av dem tape poeng i kampen om den viktige fjerdeplassen. Manchester City v Stoke, Southampton v Manchester City, West Ham v Manchester United og Stoke v West Ham er eksempler på slike kamper.

I den katastrofalt dårlige sesonginnspurten i fjor tok Liverpool faktisk bare åtte poeng på sine ni siste kamper. Da man var nær ved å vinne ligaen i 2013/14 tok man som tidligere nevnt 22 poeng på de ni siste. I 2012/13-sesongen ble det 16 poeng på de ni siste, og i 2011/12 10 poeng. I 2010/11 ble det også 16 poeng.

Med andre ord er det bare i en av de fem siste sesongene at Liverpool har sanket nok poeng på de ni siste kampene til at det ville vært realistisk med en fjerdeplass denne sesongen.

LES OGSÅ: Få feilskjær tillates om topp fire skal oppnås