Shopping-guide til Liverpool

Her har vi samlet en rekke tips først og fremst rettet mot kvinner som er på Liverpool-tur.

I løpet av de siste ti årene har byen Liverpool gått gjennom en dramatisk utvikling. Den noe triste havnebyen med falleferdige bygninger, er nå blitt til en av Europas mest moderne storbyer.
 
I sentrum kryr det av butikker, velværeklinikker, frisørsalonger og uteplasser. Samtidig inneholder reiseguidene og «på ferie-artiklene» normalt bare turistattraksjoner, pubguide og stolthetene Betales og LFC.
 
Man får nesten inntrykk av at de som skriver om Merseyside-byen, kun tror det er menn som reiser på tur til Liverpool.
 
Heldigvis stemmer ikke det. Liverpool har også mange kvinnelige supportere – og her har vi laget en guide rettet først og fremst mot kvinner som er på tur til Liverpool.
 
Journalisten har fått tips og råd fra tre jenter i 20-årene som alle bor eller har bodd i Liverpool.

Mote og shopping

Ingen blir overrasket over å finne H&M eller Zara i en storby som Liverpool. Derfor velger vi å anbefale noen litt mindre kjente butikker – eller plasser du normalt ikke hadde kommet på å besøke.

Pop Boutique - retro av ypperste klasse

I hipster-gaten Bold Street finner man en rekke vintage-butikker og bruktmarkeder. Kvaliteten varierer, men sjansen for å gjøre et kupp er stor. Pop Boutique er en forholdsvis liten butikk, som byr på second hand-klær og sko. Butikken er opptatt av kvalitet – og alt er sortert og gjennomgått i detalj før det selges. Her kan man finne alt fra en kul vintage-shorte til gallakjoler og Levis-jakker. 
 
Dette er ikke en veldedighetsbutikk som ukritisk tar inn alt de kommer over. Dette er kvalitet – ikke nytt, men fresht.
 
– Vi selger kvalitetsklær fra hele verden. Alt er gjennomgått nøye og alt er kvalitet, forteller to av de ansatte Christiana Eaton og Lilly Geissler til Liverpool.no. 
 
Prisklasse: moderat/billig
 
Artikkelen fortsetter under
Lilly Geissler (venstre) og Christiana Eaton ønsker norske turister velkommen til vintage-shopping.

Forever 21 - mote i alle størrelser

I 2014 åpnet Forever 21 i hjertet av Liverpool sentrum. Butikken er ingen skjult skatt – den ligger tross alt veldig synlig til med sin gigantiske skjerm over inngangspartiet, men det er en butikk som ikke finnes i Norge – og som er forholdsvis ny i bybildet. Butikken består av fire etasjer - der tre og en halv er for damer. Forever 21 har også en egen plus size-seksjon – som gjør at det er utvalg for alle. 
 
Prisklasse: moderat/billig 
 
Artikkelen fortsetter under
 

T.k. max (outlet) - gjør et kupp

Outlet-butikken T.K max er en treetasjers motebutikk med klær, vesker, sko og andre moteprodukter. Her kan man finne merker som Versace, Dune, Michael Kors, Moschino og Becksöndergaard og mange flere til sterkt reduserte priser. 
 
– Jeg har funnet en rekke merkevarer til en tredjedel av originalprisen. Husk: siden dette er en outlet-forretning gjelder prinsippet «den som leter, finner», forteller en av damene som har bidratt i denne saken. 
 
Prisklasse: hele spekteret 

Helse, skjønnhet og velvære 

Liverpool domineres av klesbutikker, men det finnes også en rekke andre forretninger og salonger for den shopping-glade turisten.

Beauty Bazaar - skjønnhet og velvære

Bare et steinkast unna Liverpool One-senteret, like ved Costa og bokbutikken Waterstones, finner du spektakulære Beauty Bazaar, Harvey Nichols.
 
Her er det tre etasjer med skjønnhet og velvære – salong og butikk. I første etasje selges sminke, hudkremer og andre produkter – merker som Chanel, Estée Lauder og YSL. Tar man rulletrappene opp finner man en egen etasje dedikert til «åpen behandling». Her finnes et stort utvalg av skjønnhetsbehandling. Utrolig nok er det også en egen cocktail- og champagne-bar for kundene.
 
I tredje etasje finner du flere behandlingsmuligheter, men av den mer diskré type. Her får man behandling med fire vegger rundt seg. 
 
Prisklasse: moderat og oppover

Boots - hele spekteret av produkter

Har du vært i England, har du garantert passert en Boots-forretning. Ved første øyekast ser det ut som et vanlig apotek – noen av butikkene er nettopp dét – og da har du trolig gått rett forbi. Men kjeden har også noen større forretninger som er så mye mer. Jakter du hudkremer, sminkeprodukter, medisiner, velværeprodukter, hårprodukter, helseprodukter – you name it – så er dette plassen for deg! 
 
Husk! Det finnes flere Boots-forretninger i Liverpool. Noen av dem er små. Vi anbefaler den største, som du finner i handlesenteret Clayton Square. Senteret ligger like ved St. John-senteret og det store radio-tårnet. 
 
Prisklasse: billig 
 
Artikkelen fortsetter under
 

Mat, drikke og opplevelser

Byen kryr av alternativer - her er våre tips:

LES OGSÅTre ting å gjøre i Liverpool.

Panoramic 34 - afternoon tea med utsikt

Ingenting er vel mer koselig enn å ta med gjengen på afternoon tea. Det er en engelsk tradisjon, der man lekkert får servert snitter, kaker og andre deiligheter. Gjerne sammen med te, champagne eller vin – alt etter stemningen. Og når man først skal unne seg dette sjarmerende måltidet, anbefaler vi Panoramic 34, som ligger i Liverpools høyeste bygning - West Tower. Dette er en opplevelse du sent vil glemme. Det kan være lurt å bestille bord i forkant.
 
Prisklasse: moderat (fra 20 pund og oppover)

The Quarter - byens beste kaker

I fantastiske Hope Street, bare noen minutters spasertur fra sentrum, finner du den sjarmerende restauranten The Quarter. For turister ligger kanskje plassen litt bortgjemt, mens for de lokale og studenter i området er dette en favoritt. Pastaen er utsøkt, vinmenyen er god og kakene er trolig byens beste. De har et eget kakebord du kan velge fra - i tillegg til dessertmenyen. De ansatte er i tillegg svært hyggelige og hjelpsomme. Ikke nøl om du har noen behover, allergier eller andre forespørsler. 
 
Pastaretten «Benedicts» (laks, fløtesaus, posjért egg) til 11 pund anbefales.
 
Prisklasse: billig/moderat (fra ti pund og oppover)
 
 
Artikkelen fortsetter under

Sefton Park - vakkert og spennende

Liverpool er som kjent glimrende for shopping, mat og kultur – men byen kan også tilby vakre omgivelser – utenfor det hektiske bysentrum. Bestill en drosje, og be sjåføren kjøre deg til Sefton Park. Det tar cirka 10 minutter, og koster en norsk femtilapp. 
 
Der kan du spasere i den vakre parken og virkelig nyte omgivelsene. I Sefton Park kan man besøke et fantastisk planetarium, som inneholder veldig mye spennende. Parken har også lekeapparater for barn og man kan kjøpe seg noe godt å drikke og spise. Dette er annerledes - dette er rolig – dette er behagelig. 
 

Teater - ikke bare i London

Empire Theater, Everyman Theater, Royal Court Theater, Epstein Theater, Unity Theater og Liverpool Playhouse – listen over teater/musikaler i Liverpool er lang. De finnes i Hope Street, ved Lime Street og midt i sentrum. Trykk HER for å se de forskjellige teatrene og hva som er på menyen.
 
Artikkelen fortsetter under
 

10 kjappe

 
Ha med kontanter: De færreste taxi og busser tar kort. Enkelte bruktbutikker og nisjeforretninger aksepterer også kun kontanter. 
 
Vær tidlig ute: Liverpool er en hektisk by – i hvert fall i helgene. Sentrumsgatene er stappfulle av folk på ettermiddagen dagene før og etter kamp. Det er ofte kø på prøverommene i de meste hektiske timene.
 
Åpningstider: Liverpool One og de store butikkene åpner 09.30 og stenger klokken 20 mandag til fredag. Lørdag 09 til 19, mens butikkene åpner klokken 11 og stenger klokken 17 på søndager. Mindre butikker og gatene utenfor sentrum stenger gjerne både én og to timer tidligere. 
 
Se over varene: Når du kommer tilbake til hotellet etter en lang shoppingdag – sjekk varene for feil eller mangler. Det er langt lettere å bytte vanene mens du fremdeles er i byen. PS. ta vare på kvitteringer. 
 
Vær høflig: Engelskmenn er opptatt av høflighet. Møter du de ansatte med et smil og «thanks, please, excuse me», øker sjansene for å få god hjelp og bistand i butikkene.
 
Flere alternativer:
 
Lark Lane - en herlig gate med flotte restauranter og rolig uteliv. (Taxi anbefales)
 
Southport - har du god tid, kan du sette deg på toget (fra Liverpool Central) til Southport. Etter 40 minutter er du i nabobyen. Dette er en vakker plass, med lang promenade, gode restauranter og roligere atmosfære enn Liverpool. Særlig vakkert om våren og sommeren.
 
Treningsklær - tights, sportsundertøy, joggesko og alt man finner på norske sportsforretninger er kostbart. Dette er vesentlig billigere i England. Besøk for eksempel Sports Direct, som ligger i Liverpool One. Butikker som kun selger ett merke er ofte dyre - også i England. 
 
Alma De Cuba - i Seel street ligger den gamle kirken, som nå er omgjort til en herlig uteplass med drinker og behagelig musikkvolum. Dette er ikke plassen for vill festing (da er Concert Square bedre), men herlig for en rolig drink. 
 
Merkevarer - ønsker du å shoppe luksusmerker og kjente moteprodukter, er Liverpool One plassen. Da snakker vi ikke nødvendigvis om selve handlesenteret, men butikkene som ligger på motsatt side av senteret. I nærheten av Beauty Bazaar (som nevnt over). Her er prisnivået langt høyere.