Tre kjappe om Premier League-sesongen

Redaksjonen diskuterer Premier League-sesongen, og hvilke spillere som har imponert og hvilke som har skuffet.

Bare en kamp gjenstår av Premier League-sesongen 2015/16. Liverpool blir nummer seks, sju eller åtte. Hvordan er du fornøyd med Premier League-sesongen isolert sett?

Arve Vassbotten:
– Premier League-sesongen startet lovende, men lufta gikk ut av ballongen med West Ham og Man Utd. Rodgers klamret seg fast med greie resultater mellom nedturene, men det var helt riktig og nødvendig da trenerbyttet kom etter Everton-kampen i oktober. Mange skulle nok ønske at Klopp hadde klart å løfte laget høyere på tabellen allerede i sin første sesong, men han har klart sin misjon å forandre publikum fra tvilere til troende - og det samme har skjedd med spillerne. Liverpool er igjen et lag som slår de beste. Og som supporter må jeg innrømme at jeg lever lenger på seire over Manchester-lagene og Chelsea, enn seire over middelhavsfarere. Stabiliteten har vært et problem, men siste del av sesongen viser tydelig at man kan se enda lysere på kommende sesong. Liverpool kan ikke være fornøyd med 6, 7 eller 8. plass, men blir det seier onsdag er alt det glemt. 

LES OGSÅ: – Klopp har endret mentaliteten til klubben

Marius Rabben:
– Å ligge 21 poeng bak lille Leicester med én kamp igjen er ikke noe man ville jublet for før sesongen, og det er klart at mye har gått galt når man sparker manageren allerede i oktober. Men spesielt hjemmeformen med Jürgen Klopp i siste halvdel, og flere imponerende enkeltkamper, gjør det enklere å godta en høyst middels, veldig ujevn Premier League-sesong.

Lars Frøsland:
– Isolert sett er jeg selvsagt ikke fornøyd. Liverpool burde i det minste kjempe om fjerdeplassen frem til siste serierunde. Det er simpelthen ikke bra nok å komme på en plass (så langt) bak det gode selskap. Det sagt har det vært mange oppturer, og jeg trekker frem borteseierne mot Chelsea og Manchster City som to store høydepunkt. Hjemmetriumfen mot sist nevnte klubb – samt den strålende forestillingen mot Everton på Anfield – fortjener også oppmerksomhet. Liverpool er igjen fryktelig ujevne, og man må bruke ord som «snodig», «merkelig» og «uforutsigbar» når man beskriver de rødes PL-sesong. Dette må lukes ut. Stabilitet må finnes. 0 poeng mot Manchester United og West Ham er til å grine av. Ser man de kampene i reprise, må man belage seg på at «grått» blir den nye hårfargen (trekker disse frem, da de var de mest skuffende).

Hvilke spillere har overrasket deg mest positivt denne sesongen, og hvorfor?

Arve Vassbotten:
– Det som er påfallende denne sesongen, er hvor få spillere som har prestert godt jevnt over hele sesongen. Der ligger vel også mye av forklaringen på hvorfor man ikke har klart en høyere ligaplassering. Mange av de samme spillerne som jeg var skuffet over i september/oktober, er de samme jeg vil trekke fram som de mest positive nå. Lallana er et eksempel, Allen, Firmino og Lovren andre. Aller mest imponert er jeg likevel over Emre Can. Fra å holde 60 minutter, bli sliten og nonsjalant, for så å gjøre store og avgjørende feil under Rodgers, er han blitt en av våre viktigste og mest pålitelige spillere. Kan heller ikke svare på dette spørsmålet uten å nevne Origi. Hva Klopp har fått fram i han er ikke til å tro. 

Marius Rabben:
– Det er flere som har imponert med positiv utvikling, som Divock Origi og Joe Allen, men jeg kommer ikke unna Kolo Touré som en liten overraskelse. Han har stått frem i noen antatt veldig vanskelig kamper, for eksempel mot Manchester City hjemme, og spilt så bra på rutinen at en del supportere vil se ham forlenge kontrakten. En annen er at Sheyi Ojo (18) allerede viser at han håndterer nivået, med ett mål og fire assists på ti opptredener.

LES OGSÅ: Coutinho kåret til sesongens spiller

Lars Frøsland:
– For meg er det tre spillere som skiller seg ut: Emre Can, Divock Origi og Dejan Lovren. Samtlige av de tre har hatt svake perioder denne sesongen, men måten de har løftet seg på har vært imponerende. Emre Can har utviklet seg til å bli Liverpools desidert beste og viktigste midtbanespiller. Endelig har han også bevist at selv om han er en «potet», er han best i sin favorittrolle – sentralt på midtbanen. Can er topp tre viktigste LFC-spillere både in present and future. Divock Origi hadde jeg nærmest gitt opp (klassisk supporter-tabbe). Han så helt ubrukelig ut da han fikk prøve seg under Brendan Rodgers. Klopp gav ham mer tillit, men det tok tid før han virkelig klarte å prestere med liverbird-merket på brystet. Det måtte et hat-trick til (borte mot Southampton) før han for alvor fant formen. Deretter utviklet han seg kjapt (eller mer presist, fikk selvtillit til å vise seg frem). Hans styrke, fart og målteft gjør han til en potensiell komplett spiss. Jeg håper inderlig ikke skaden satte ham tilbake. Dejan Lovren har ikke vært blant Liverpools tre beste spillere. Jeg er nok heller ikke 100% overbevist om at han er god nok til å være et førstevalg for Liverpool. Hvordan reagerer han neste gang han gjør en tabbe? Vil det nok en gang «sette ham ut» i flere måneder? Uansett. Lovren gikk fra å være nærmest ubrukelig forrige sesong (og delvis denne), til å stabilisere seg på et bra nivå – der han for alvor har fått vist seg frem som en god fotballspiller. Han fortjener massiv honnør for måten han har kjempet seg tilbake på. Da han nikket inn overtidsscoringen mot Borussia Dortmund tenkte jeg at ingen fortjente dette mer enn Dejan Lovren. Firmino kunne også vært nevnt, men det var nok mer forventet at han ville prestere bra. Likevel er jeg imponert over at han har klart seg så bra i sin debutsesong. En utrolig kul spiller - som har vært blant Liverpools beste denne sesongen.

Hvilke spillere har overrasket deg mest negativt denne sesongen, og hvorfor?

Arve Vassbotten:
– Vanskelig å komme utenom Simon Mignolet. Han har gjort for mange tabber, og burde snart settes fast til tverrliggeren med løpestreng så han ikke ruser ut fra linja og skaper problemer for seg selv. Synes også Jordan Henderson har vært svak i de periodene han har vært skadefri. Langt unna nivået han har hatt tidligere, og ikke minst har mangelen på kreativitet vært påfallende. Benteke har spilt lite, men likevel scoret noen avgjørende mål. Han passer dessverre ikke inn i Klopps stil og virker heller ikke helt å ha innstillingen til å endre måten å spille på. Den aller største skuffelsen er likevel Jordon Ibe. Jeg hadde store forventninger til at dette skulle bli sesongen han virkelig tok steget opp, og at han kunne bli en fullgod erstatter for Sterling. Slik gikk det ikke. Han har heldigvis fortsatt alderen på sin side, og kan forhåpentligvis slå tilbake neste sesong. 

Marius Rabben:
– Jordon Ibe og Martin Skrtel kommer i den kategorien for min del. For Ibe handler mest om at utviklingen har stagnert, og at han ofte har virket veldig utilpass og svak, mens rutinerte Skrtel, som tidligere har vist et høyt toppnivå, har forårsaket mye rart bakover og flere baklengsmål enn det som er godt nok for Liverpool.

Lars Frøsland:
– Det er to nesten-navnebrødre som virkelig har skuffet meg. Jordan Henderson og Jordon Ibe. Førstnevnte var meget bra forrige sesong – og det var påfallende hvor bra han spilte de kampene Gerrard var skadet eller ble plassert på benken. Dermed tenkte jeg at dette for alvor ville være sesongen der Jordan Henderson spilte seg inn i alles hjerter. Det har han ikke gjort. Henderson har for meg spilt sin svakeste sesong siden han ble hentet av Comolli og Dalglish. Han har ikke funnet sin rolle, han har vært slurvete og upresis – og kapteinen har stagnert teknisk. Det kan hende dette skyldes skaden, som han HAR spilt med. Uansett har Henderson vært en stor skuffelse. Jordon Ibe var jeg litt usikker på. Jeg har hele tiden vært kritisk til at «Ibe kan erstatte Sterling». Liverpool-vingen har bra med fart, men sliter med å utnytte den. Et tungt skudd, men havner ikke ofte i posisjon til å vise det frem og generelt god fysikk. Men han mangler mye både taktisk og teknisk. Forrige sesong var han likevel meget bra. Han imponerte stort som vingback – og jeg fikk sansen for ham…. I år har han derimot vært direkte svak. Jeg håper Ibe får én sesong til – det fortjener han, men jeg blir ikke overrasket om han spiller for en annen klubb i løpet av de neste par årene (jeg håper jeg tar feil!). Jeg er heller ikke nevnverdig imponert over Martin Skrtel, men forventningene mine til ham var ikke like store som de to ovennevnte. Christian Benteke er også et navn som må nevnes her. Jeg var skeptisk til Benteke, men jeg hadde likevel forventet meg mer av ham. Han er en god spiss, men alle tjener på at han spiller for en annen klubb – slik jeg ser det. En dårlig «fit». 

LES OGSÅ: – Vi har en spesiell plan for spillerne