Liverpool - Everton

Lør 31.01.04 kl 16:00 (Premier League) - Canal+ / Tilskuere: 44 056 / Dommer: Steve Bennett / Anfield / Skrevet av: Einar Kvande

Liverpool dominerte stort i det 170. Merseyside-derbyet, men Nigel Martyn stod som en levende vegg og sikret de blå et ufortjent poeng. En ballbesittelse på 73-27 i de rødes favør i andre omgang sier det meste, og hjemmelaget hadde også flust med store sjanser til avgjøre det hele.

Gravesen ´36

Det er klart for det 170. Merseyside-derby på Anfield. Både de røde og de blå trenger poengene sårt, om enn av forskjellige grunner. Etter å ha tapt hjemme for Chelsea, Arsenal og Manchester United tidligere denne sesongen er det viktigere enn noen gang at Liverpool greier å kneble Everton på eget gress.

Liverpool stiller med det samme laget som avsluttet Newcastle-kampen. Det betyr at Anthony Le Tallec tar Emile Heskeys plass i startelleveren. På benken er Djimi Traore og Patrice Luzi erstattere for nevnte Le Tallec og Wolves-klare Paul Jones i forhold til forrige kamp. Everton stiller med et offensivt mannskap, der både Rooney, Ferguson og Radzinski er inkludert i startoppstillingen.

Det har vært grisevær i Liverpool i dag, og matta er tung og våt.

KAMPEN ER I GANG

Steven Gerrard tapte målvalget, og Everton angriper mot The Kop i første omgang.

Le Tallec spiller ute på høyrekanten og er arktitekten bak kampens første angrep. Martyn får imidlertid henda på innlegget fra den unge franskmannen. Cheyrou skal støtte Owen på topp, virker det som.

7.min og Hamann klemmer til på volley fra 20 meters hold. Et meget godt skudd, som Martyn med nød og neppe får bokset unna. De røde får dratt opp et par gode angrep nå, men de renner ut i sanden. Først fører Kewell ball for langt, og deretter er ikke Le Tallec oppmerksom nok på Cheyrous gode innlegg.

Meget frisk åpning av de røde, som dominerer hendelsene på Anfield de første 10 minuttene.

12 minutter: Owen dribler seg gjennom, og legger farlig inn foran mål. Men ingen røde når ballen.

Owen har vært ute til behandling, etter å ha fått seg en smell i nakken/øvre deler av ryggen.

Stor Everton-sjanse etter 18 minutter, men Radzinski slurver bort ballen alene med Dudek! De blå mer med nå, og to minutter senere er Henchoz rundingsbøye når Gravesen lurer han opp i stry, men Dudek redder sveitseren med en fantastisk beinparade når dansken avslutter alene med keeper fra 10 meters hold. Polakken holder Liverpool inne i kampen nå!

23 minutter: Liverpool kontrer og Steven Gerrard avslutter med et hardt og lavt skudd som stryker utsiden av stolpen. Neste angrep avsluttes med et Le Tallec-skudd høyt over og til siden.

34 minutter: Kjempesjanse for Steven Gerrard, som kommer helt alene med Nigel Martyn. Everton-keeperen får slått skuddet over mål, på en sjanse kapteinen burde ha scoret på. Liverpool ropte på straffe etter en situasjonen på den påfølgende corneren, mens Everton på sin side ropte på utvisning av Hyypiä på en situasjon forut for dette, der Radzinski gikk overende med finnen som bakerste forsvarer.

37 minutter: Utrolig redning av Martyn, når Gerrard skyter umarkert fra 5 meters hold. Everton-keeperen får slått ballen i stolpen og ut. Utrolig at Liverpool ikke har tatt ledelsen nå, etter store sjanser de siste minuttene. Men de røde har i alle fall definitivt ristet av seg den dårlige perioden midtveis i omgangen.

41 minutter: En umarkert Duncan Ferguson header et farlig innlegg svakt utenfor. En situasjon der Ferguson normalt sett ville skapt mer hodebry for Dudek i Liverpool-målet.

43 minutter: Fantastisk redning av Dudek på en knallhard heading fra Alan Stubbs. Everton ropte på straffe for en angivelig hands på Carraher i situasjonen forut for headingen. Reprisen viste at dommer Bennett gjorde det rette da han vinket det hele videre.

PAUSE

PAUSERAPPORT:

En  meget underholdende førsteomgang i det 170. Merseyside-derbyet. De røde åpnet best, og spilte seg til noen bra muligheter de første 10 minuttene. Deretter tok de blå over en periode, før en sterk sluttspurt av de røde burde gitt ledelse til pause. Nigel Martyn har gjort tre fantastiske redninger, to av disse fra Liverpool-kaptein Steven Gerrard, som strengt tatt burde ha scoret på sine to gyldne muligheter. Dudek i Liverpool-målet har ikke vært særlig mye dårligere enn sin kollega, og også hatt meget bra redninger, spesielt fra Gravesen og Stubbs. Høyt tempo, til tider sjanserikt og to keepere som har stått frem som sine lags beste spillere er derfor konklusjonen ved halvtid.

Andre omgang er i gang

Ingen endringer på de to lagene.

Everton med omgangens første store sjanse, etter tre minutter, når Rooney lurer det som er av Liverpool-forsvarere, men setter ballen ukonsentrert til side for mål alene med Dudek. To minutter senere er Steven Gerrard frampå med et nytt godt skuddforsøk som stryker stolpen, etter en fantastisk pasning av Le Tallec. De positive og offensive taktene fra første omgang ser ut til å fortsette.

50 minutter: Kewell drar opp et godt Liverpool-angrep, men Owen ødelegger ved å stoppe pasningen som burde ha fått passere til en umarkert Le Tallec.

54 minutter: Liverpool har festet grepet nå, og Le Tallec slår et meget godt innlegg som Cheyrou header like til side for mål.

Liverpool-presser på, og har de blå i kne nå, men Everton er farlige på sine kontringer. Nyarko har mistet grepet på midtbanen, og blir erstattet av Carsley.

Dudek slår et hardt frispark fra Stubbs til corner.

60 minutter: The Kop skriker på straffe når et innlegg fra Gerrard treffer Stubbs i hånden.

62 minutter: Owen avslutter svakt etter å ha blitt spilt gjennom.

Total Liverpool-dominans i andre omgang så langt, og presset mot de blå er nå massivt. 67 minutter og Martyn gjør en ny god redning når Kewell stusser et frispark fra Gerrard mot mål.

69 minutter: Hibbert redder Le Tallecs knallharde heading på streken, etter en corner. Gjestene er utrolig heldige som ikke ligger under nå!

79 minutter: Fortsatt enveiskjøring mot gjestenes sitt mål når vel 10 minutter gjenstår. De røde klarer imidlertid ikke å få hull på byllen.

85 minutter: Et knallskudd av Jamie Carragher, men Martyn får beinet ballen til corner. The Kop roper på straffe ettter corneren. Reprisen viser klar hands på Gravesen.

88 minutter: Fantastisk forsering av Jamie Carragher ender i corner.

SLUTT

SLUTTRAPPORT:

Fotball kan av og til være blodig urettferdig, og at de røde ikke gikk seirende ut av det 170. Merseyside-derbyet kan Everton takke en knakende god Nigel Martyn og en reddende engel i Tony Hibbert for. For basert på spill og sjanser burde Liverpool ha vunnet denne kampen minst 3-0. Ballbesittelses-statistikken viser 73-27 i favør av de røde i andre omgang! Steven Gerrard brente et par 100% sjanser, og Le Tallecs knallharde heading ble reddet på streken av nevnte Hibbert. I tillegg viser reprisene at dommer Steve Bennett snøt Liverpool for 3 klare straffespark. Men alt i alt, en meget oppløftende forestilling av de røde, der kun scoringene manglet.

SPILLERBØRS:

Dudek (8)

Liverpools beste i første omgang, og gjør et par-tre redninger i verdensklasse. Totalt arbeidsledig i andre omgang, og gjør en prikkfri match.

Finnan (6)

Noe ustabil. Blir litt borte i perioder. Solid bakover, men for første gang noensinne kan vi vel si at han bidrar mindre fremover enn sin kollega på motsatt back! Men det sier mer om Carraghers innsats i  dag, for Finnan hadde sine bidrag han også.

Henchoz (6)

Som vanlig total oppofrelse og innsats, og tacklinger som det lukter svidd av. Men får trekk for å ha blitt rundlurt av Thomas Gravesen tidlig i kampen. Den episoden var en stygg ripe i lakken for den ellers solide sveitseren.

Hyypiä (6)

Tok fullstendig nuven av Duncan Ferguson i lufta, og det sier vel litt. Men hadde trøbbel med farten til Radzinski ved et par anledninger i første omgang, og var muligens heldig som ikke ble utvist etter en felling som bakerste mann.

Carragher (8)

Carra is back! Sjelden har vi sett Jamie Carragher bedre og mer tent. Det er tydelig at et Merseyside-derby betyr noe spesielt for Carra, og han ville vinne denne kampen. Bunnsolid bakover, og gjør i andre omgang flere helhjertede forsøk på å skape noe fremover, og viser et offensivt repertoar vi aldri har sett fra den kanten tidligere. Var utrolig nær ved å bli matchvinner med et susende skudd.

Le Tallec (8)

Vår Man of the Match i dag. Legger ned en utrolig arbeidsinnsats, krydret med utsøkt ballbesittelse, tekniske finesser og gode pasninger. Ble dyktig sliten mot slutten, men hans knallharde heading fra Gerrards corner hadde fortjent en bedre skjebne enn å bli reddet på streken av en heldig Everton-forsvarer som rett og slett ble truffet av prosjektilet. Hans beste kamp i den røde trøya.

Hamann (6)

Trekker i trådene i sin defensive midtbane-posisjon, men ikke like synlig som i sin gode periode i januar. Men bevares, tyskeren bidrar sterkt til at Evertons midtbane blir fullstendig utradert etter pause.

Gerrard (7)

Legger ned en utrolig arbeidsinnsats. Slår gode innlegg og cornere, og har flere gode avslutninger fra distanse. Nyarko og Gravesen hadde ikke en sjanse til å stå imot de rødes kaptein i dag, for figherviljen var det ikke noe å si på. Men vi trekker et poeng for to meget svake avslutninger for så og si blank goal i første omgang. Burde ha scoret minst to mål, og det kostet de røde alle tre poengene i dag. Litt for heit i toppen til å bare plassere ballen i mål når han burde valgt presisjon foran kraft, vil vi anta.

Kewell (7)

Endelig viste Harry litt av sitt virkelige jeg igjen. Var stadig en håndfull for Evertons sideback, og vartet opp med gode forseringer og flotte fremspill. Vi får nå håpe at australieren har lagt sin svake periode bak seg, og klarer å stabilisere seg på dette nivået.

Cheyrou (7)

Viste at det gode spillet og scoringene den siste måneden ikke bare har vært en tilfeldighet. Bruno leverte nemlig nok en god kamp, og sammen med Le Tallec bidrar han til at Liverpool nå er mye bedre i stand til å holde på ballen fremme på banen. Var nær ved å komme på scoringslista igjen, da en heading i andre omgang strøk like utenfor.