Monaco-Liverpool

Tir 23.11.04 kl 20:45 (Champions League) - TV3/svZTV/ITV2 / Tilskuere: 15.000 / Dommer: Claus Bo Larsen (Danmark) / Stade Louis II / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Rapporter+Spillervurdering: Tore Hansen

Tap for Liverpool og seier for Olympiakos gjør at de røde nå må enten vinne 1-0 eller beseire grekerne med to mål dersom de skal være sikret å gå videre. 2-1 kan bli for lite p.g.a. innbyrdes oppgjør.

MonacoLiverpool
Mål
1-0 (0-0 til pause)
1-0: Javier Saviola '55
Lagoppstilling
Roma
Maicon
Squillaci
Givet
Evra
Zikos
Plasil
Saviola
(Adebayor '74)
Chevanton
(Perez '68)
Nonda
Farnerud
(Modesto '79)
Chris Kirkland
Steve Finnan
Sami Hyypiä
Jamie Carragher
Djimi Traore
(Harry Kewell '59)
Steve Gerrard
Dietmar Hamann
Igor Biscan
John Arne Riise
Luis Garcia
(Josemi '4)
(Stephen Warnock '65)
Neil Mellor
Innbyttere
Audard
El Fakiri
Oshadogan
Kallon
Jerzy Dudek
Salif Diao
Xabi Alonso
Florent Sinama-Pongolle
Gule kort
Djimi Traore
Dietmar Hamann
Stephen Warnock

Liverpool er klar for 1/8 finale i Champions League med seier her, men man må altså unnvære spissene Cissé og Baros mot en motstander som har vunnet sine to første hjemmekamper i gruppespillet.

Josemi, Alonso og Kewell går ut fra startoppstillingen mot Middlesbrough, mens Finnan, Gerrard og Mellor kommer inn.  En kan kanskje antyde en 4-2-3-1 oppstillingen hvor Hamann og Biscan skal gjøre det defensive grovarbeidet på midten, mens Riise, Gerrard og Garcia skal presse høyt og støtte Neil Mellor på topp?

1.omgang:

 2.min:  Kampen er bare såvidt i gang da Luis Garcia holder seg på baksiden av låret og har fått en tilsynelatende kraftig strekk i hamstringen.  Skal dette ingen ende ta!

 4.min:  Josemi kommer inn for Garcia, og Steve Finnan blir flyttet opp på midtbanens høyrekant.

Liverpool har startet aggresivt og bra på en mild og litt disig kveld i Monaco.

9.min:  Monaco kommer nesten igjennom etter en feil fra Josemi, men flagget er uansett opp for offside.  I motsatt ende har John Arne Riise truet bakrommet til franskmennene et par ganger.

Hos Liverpool er Didi Hamann ankeret bak en midtbanekvartett bestående av Finnan, Gerrard, Biscan og Riise.

18.min:  Chevanton skyter svakt høyt over på et frispark fra 25 meter.  Høyt tempo, stor innsats, men få eller ingen sjanser så langt.  Det passer Liverpool bra.

 18.min:  Djimi Traore synes å få en sterk vridning, og må ha behandling.  Heldigvis er Djimi raskt utpå igjen.

23.min:  John Arne Riise får nok en langpasning bak høyresiden av Monacos forsvar, denne gang fra Finnan.  Innlegget blir imidlertid klarert.  En tydelig taktisk trekk fra Benitez å benytte løpskraften til nordmannen.

29.min:  Traore gjør en glimrende sklitakling dypt inne i eget straffefelt.  Den unge franskmannen har startet med bra på venstrebacken.

31.min:  Biscan spiller Riise nesten igjennom i en indre venstre posisjon, men John Arne får ikke helt kontroll på ballen.

36.min:  Liverpool har en sjelden visitt inne i straffefeltet til Monaco.  Riise presser forsvareren på en høy ball inn i feltet, og Igor Biscan sender ballen et par meter utenfor fra den svake klareringen.

39.min:  Hjemmelagets angripere Nonda og Chevanton kommer nesten igjennom sentralt, men bare nesten.

 40.min:  Djimi Traore må i boka etter en sen takling ute ved sidelinja.

44.min:  Etter en corner får Saviola en skuddmulighet skrått fra 6-7 meter.  Markkryperen går en god meter utenfor bortre stolperot mellom en skog av forsvarsben.  Farlig!

 45.min:  Didi Hamann får også gult, og mister dermed neste kamp mot Olympiakos.

Pauserapport

 

Sjokkstart på omgangen da Luis Garcia pådro seg en strekkskade på baksiden av det venstre låret og måtte byttes ut etter kun to minutters spill. Skademarerittet til Liverpool ser ikke ut til å ta noen ende, dessverre. På det dårlige underlaget i Monaco måtte de gule gjestene omorganisere seg og tenke annerledes i angrep. Ballen har gått høyt opp mot Mellor, som har ligget alene på topp, og langt mot en Riise som har vært flink til å utnytte bakrommet. Det er på venstresiden vår oppspill kommer oftest. Nordmannen har vært flink til å komme i gode posisjoner, men får ofte lite støtte. De store sjansene har ikke kommet foran noen av målene. En omgang fattig på hendelser, har vært preget av dueller og fysikk på midten. Før kampstart visste man at LFC kom til å ligge kompakt bakover og satse på å vinne midtbanekrigen. Foreløpig har den taktikken lykkes ganske bra. Det har vært bra innsats over hele rekken. Monaco har vært farlige på raske gjennomspill – spesielt når vi pusher utover i forsvar, men en god Traore på kanten og Carragher i midten har ryddet godt opp så langt. Dette er stillingskrig – jevnt og sjansefattig.

 

2.omgang 

 49.min: Litt nølende spill i midtforsvaret gjør at Saviola kan lade fra 18.meter, men forsøket går atskillige meter utenfor.

51.min:  Ballen blir snappet rett foran Riise, Monaco legger inn fra sin høyrekant, men Kirkland tar pent vare på overlegget.

 Jamie Carragher får et spark på foten, men det skal mer til for å stoppe Carra...

 55.min:  1-0 - Monaco kommer først nesten gjennom i midten, men Traore får inn en glimrende takling.  Ballen går imidlertid ut til Saviola, som får lagt ballen inn nede i hjørnet.  To spillere står inne i feltet, innenfor Liverpools forsvar, da skuddet går men kan vanskelig sies å forstyrre Chris Kirkland.  Liverpools spillere reagerte imidlertid på det som synes å være en hands inne i feltet, og TV-bildene viser at det er en høyst kontroversiell scoring.

 59.min:  Harry Kewell inn for Djimi Traore.  Et offensivt bytte, og Djimi fikk seg altså også en smell tidlig i kampen.

 61.min:  Josemi blør kraftig etter å ha fått en smell i hodet.

 65.min:  Stephen Warnock inn for den skadede Josemi.

 66.min:  Steven Gerrard forserer framover og skyter lavt og hardt fra 18 meter.  Keeper redder imidlertid uten alt for store problemer.

Liverpool har nå rokkert om med Riise på venstrebacken, samt Kewell på høyresiden av midtbanen og Warnock på motsatt kant.

 68.min: Perez inn for Chevanton hos hjemmelaget.  Et defensivt bytte.

 72.min:  Farnerud får skyte fra bra posisjon inne i feltet, Kirkland er raskt nede og redder godt.  En mer åpen kamp nå som Liverpool har begynt å komme høyere opp på banen.

 74.min:  Adebayor inn for målscorer Saviola.

 76.min:  Riise slår en vanskelig tilbakepasning til Carragher, som nær roter det til helt inne ved eget mål.  En svak avslutning fra Maicon gjør imidlertid at man slipper med skrekken.

 79.min:  Modesto inn for Färnerud.

 80.min:  Stephen Warnock er for sent inn i en takling.

 85.min:  Sami Hyypiä får headet fra fem meter etter en dødball, og ballen blir reddet helt inne på streken av keeper.  Liverpools klart beste sjanse.

Sluttrapport

Ingen god kveld for Liverpool i Champions League. To nye spillere på skadelista, en Saviola som bruker hånda for å få kontroll på ballen ved scoringen og ny gresk fest på hjemmebane overgikk nok spådommene til de mest pessimistiske blant oss. Kveldens resultater betyr ikke bare at vi må slå Olympiakos hjemme på Anfield. Vi må i tillegg være bedre enn dem i innbyrdes oppgjør for å gå videre. Regelverket et slik at innbyrdes resultater teller før målforskjell. Det betyr at vi må vinne 1-0 eller beseire Olympiakos med to mål (hvis de scorer) for å være sikre på å gå videre til cupspillet.  Forvirret? Dette er sikkert: 1) Vi må vinne siste gruppekamp, ellers blir det 3.plass og UEFA-Cup. 2) Dersom Monaco spiller uavgjort er vi sikre på avansement uansett hva vi vinner med. Tre lag vil da stå med 10 poeng, og innbyrdes på de tre lagene teller. Vi slo som kjent franskmennene 2-0 hjemme. 3) Vinner Monaco borte mot Deportivo vil gå vi videre med 1-0, men er utslått med for eksempel 2-1. Dette fordi målforskjellen teller dersom vi står likt innbyrdes. LFC vil ha bedre målforskjell med ettmålseier, uten å slippe inn baklengs. Grekerne vil imidlertid gå videre med bortemål og med ettmålsseier til oss.

 

De første 45 hadde uavgjort skrevet over hele seg, og det var ingenting å si på uavgjort ved pause. Siste halvdel falt Liverpool av og klarte aldri å heve spillet og sette hjemmelaget under press etter at scoringen. Benitez måtte styre innbyttene etter skadene og må i tenkeboksen når det gjelder kampene som venter de neste ukene. Neil Mellor fikk en altfor vanskelig jobb alene på topp. Med lite støtte, rutine og for dårlig service – samtidig som innbytter Kewell heller ikke klarte å skape noe konstruktivt, ble det totalt sett ikke godt nok. Et skudd fra Gerrard og en heading reddet på streken fra Hyypiä ble beholdningen. Selv om det lenge så brukbart ut, ble det i løpet av nitti minutter ikke godt nok. Vi ble for baktunge. Gerrard falt litt av på midtbanen, det ble for lite driv, fart og riktige løp. Det var lenge mer kjemping enn spill. Det er duket for en mer nervepirrende avslutning i gruppe A enn de fleste av oss tåler…

 

Spillerbørs

 

Chris Kirkland 6

En veldig god redning i andre omgang på en dag med nesten ikke avslutninger på mål. Kirky gjør eller den jobben han skal gjøre.

 

Steve Finnan 5

Må bytte plass tidlig i kampen, og blir litt for grå og anonym på en midtbane som etter hvert skrek etter løp og gode løsninger fremover.

 

Jamie Carragher 8

Hans ”never say die” innstilling gjør han til vår bestemann i dag. Fighter og jobber knallhardt og vinner alle de viktigste duellene.

 

Sami Hyypiä 7

Finnen gjør også en god jobb ved siden av Carra. Ta det han skal på hodet, flink til å støte og reddet nesten et poeng minutter før slutt med headingen sin.

 

Djimi Traore 8

Farten hans var god og ha i kamp mot raske kantspillere for hjemmelaget. Djimi viser igjen at han har gjort store fremskritt på kort tid. Gjør et par livredningstaklinger av beste merke i hver omgang og er en av våre aller beste. Byttet ut enten pga taktiske årsaker eller muligens fordi han fikk en liten smell?

 

Dietmar Hamann 6

Midten kjempet lenge godt og gjorde den jobben de skulle gjøre defensivt. Didi lå bakerst og plukket opp baller og stykket opp spillet til Monaco. I andre omgang ble han i likhet med resten av laget liggende for dypt da vi jaget en utligning.

 

Steven Gerrard 6

Trenger flere kamper for å være tilbake helt i toppform. I dag skulle han stå for det kreative, men falt delvis igjennom, til tross for at Garcia måtte ut etter kun kort tid. Klarer aldri å sette preg på kampen, slik vi vet han kan på sitt beste.

 

Igor Biscan 6

Ingen på midtbanen gjorde en direkte dårlig jobb. Heller ikke Igor som viser glimt, men må også han først og fremst konsentrere seg om å bruke muskler og vinne dueller. Det ble lite eller ingenting spill.

 

John Arne Riise 7

En god første omgang, der han står for mye av det kreative. Tar fine initiativ og er flink til å utnytte bakrommet. Faller litt av utover kampen, men markerer seg positivt.

 

Neil Mellor 5

Man synes nesten synd på Boy Mellor. Endelig får hans sjansen, og så ender han opp som enslig svale med nesten ingenting støtte. Greit å la han få en sjanse. Selv om han ikke er en typisk hodespiller kan han holde på ballen. Blir imidlertid for urutinert på dette nivået og kommer ikke til avslutninger.

 

Josemi 5

Byttet inn og byttet ut i samme kamp. Dessverre ble Josemi nummer to på skadelisten med sin hodeskade i andre omgang. Sliter igjen med farten og plasseringen, og ble vraket fra startoppstillingen.

 

Harry Kewell 5

Kommer inn i en vanskelig kamp, og makter ikke å sette sitt preg på spillet fremover på banen. Likevel et skuffende innhopp av en spiller som skulle gitt oss flere alternativer i angrep.