Tottenham-Liverpool

Ons 01.12.04 kl 20:45 (Carling Cup 5.runde) - Viasat Sport 2 / Tilskuere: 36,100 / Dommer: Neale Barry / White Hart Lane / Skrevet av: Tore Hansen

Liverpool er klar for semifinale etter dramatiske ekstraomganger og en nervepirrende straffesparkkonurranse. Pongolle ble kveldens store mann med to straffemål. I semfinalen møter de røde Watford.

TottenhamLiverpool
1-1 (eeo, 3-4 etter str) (0-0 til pause)
Welsh

Rafa Benitez uttaler før kampen at den tynne stallen hans ikke tillater annet enn en sterkt B-preget oppstilling mot Tottenham - selv om det er kvartfinale i ligacupen.

Det er gjort ni endringer på laget som slo Arsenal søndag. Unge David Raven får sin debut på høyreback, mens Antonio Nunez starter på høyreflanke - til tross for minimalt med kamptrening etter langtidsskade. På de andre plassene spiller ellers "kjente" Carling Cup navn for Liverpools del. De røde har aldri vunnet i ligacupen på White Hart Lane...

Tottenham har gjort tre endringer på laget siden siste ligakamp. Defoe starter blant annet på benken.

1.min: Kampen er i gang. To raske cornere til Tottenham i åpningssekundene.

6. min: Innspill i midten, Kanoute vender raskt og skyter i tverrligger i kamp med Henchoz og Whitbread.

7. min: Potter avanserer på midtbanen og skyter langt over fra ca 30 meter.

11.min: Hjemmelaget spiller en rask stikker til Ziegler, men Dudek er raskt ute og snapper ballen.

15. min: 18-åringen Ziegler finner igjen rom på ventrekanten sin og avslutter med skudd i nettveggen. Ikke overraskende er det hjemmelaget som har tatt kommandoen.

19. min: Ballen spretter i albuen på Zak inne i feltet og hjemmefansen skriker etter straffespark.

20. min: Kanoute finner Ricketts helt alene i midten, men sistnevnte bommer med headingen helt alene med Dudek. Kampens største sjanse hittil.

30. min: Nokså ensidig Kampbilde på White Hart Lane. I en ikke altfor god kamp er det Tottenham som skaper det som er av sjanser, mens de urutinerte gjestene stort sett blir stående å slå ut. Det gjøres en del feil i forsvaret vårt som har sluppet Spurs billig til, men ungguttene har samtidig gjort en respektabel jobb, forsøker å bite seg fast og blir ikke helt utspilt. Liverpool klarer imidlertid ikke å holde ballen i laget og skape noe fremover.

37. min: Keane kommer til med skudd fra kort holdt inne i feltet etter corner, men treffer Dudek i ansiktet. Farlig sjanse etter at vi mister kontrollen i eget målfelt.

38. min: Pamarot får gult etter hard felling av Sinama.

Pauserapport

Det er lite som tyder på at dette er to lag som kjemper om en semifinalebillett i Carling Cup. For det nøytale publikum har dette vært lite underholdene. Tottenham er som ventet best, og har skapt 2-3 farlige sjanser foran Dudek. Kanoutes friristing inne feltet tidlig i omgangen og Ricketts heading på nesten åpent mål fra 5-6 meter er de desidert to største. Begge ganger ryker markeringer og Spurs kommer litt for lett til. Det er nettopp det man frykter kan skje utover kampen – at forsvaret kommer til å gjøre en feil, og vi skal komme bakpå. Det ville ikke vært ufortjent målt i spill og sjanser hittil, men det gjør det fryktelig vanskelig for oss å slå tilbake. Midtbanen har ikke gjort det lett for vår bakre firer. De klarer ikke å holde på ballen og etablere noe som helt spill. Verken Biscan eller Diao har hatt noen god omgang. Liverpool kommer seg ikke fremover på banen og har vært tannløse foran mål. Vi har ikke en eneste sjanse på blokka hittil. Nunez har byttet side med Potter et par ganger, men dette er en vanskelig kamp å vise frem i.

46. min: 2. omgang er i gang.

49. min: Liverpools første corner i kampen ender med et hardt, lavt slått hjørnespark mot nærmeste stolpe som keeper fanger opp.

51. min: Mellor har fått nok spilletid mener Rafa og bytter med Welsh. Sinama, som har spilt bak Neil, opp på topp som enslig spiss. Ren 4-5-1 formasjon for de røde nå.

54. min: Keane kjemper hardt mot Dudek og avslutter med hardt skudd i nettveggen. Halve stadion tror det er scoring, dommeren blåser dessuten for frispark.

58. min: Welsh feier Atouba av gulvet ute ved kanten og får korrekt nok advarsel.

60. min: Tottenham kontrer og får slått inn fra ventre til Keane som er på løp gjennom midten. Iren klemmer til og, men Dudek kaster seg i full lengde og får slått til corner. Kjemperedning.

Mer tempo i kampen og mer spill, også fra Liverpool, enn i første omgang.

66. min: Defoe kommer inn for Ricketts.

69. min: Welsh skyter fra langt hold, men skuddet blir for svakt og treffer nesten rett på keeper.

70. min: 19-årige Mark Smyth får sin debut når han bytter med Nunez.

72. min: Smyth markerer seg med en gang og skyter hardt  mot nærmeste stolpe. Robinson nede på kne og redder.

78. min: De røde skriver etter rødt kort når Gardner som bakerste mann river ned en Sinama-Pongolle på løp alene mot mål. Pongo vinner en duell i forkant, men blir dratt ned.

84. min: Tempoet har falt veldig utover i omgangen. Det skjer lite i kampen akkurat nå.

85. min: Dobbeltsjanse når Pongolle spiller frem Biscan. Kroaten får ikke stoppet beina og skutt skikkelig. Welsh frempå på returen. Liverpool har løftet spillet.

86. min: Mendes inn for Keane.

90. min: Dommeren legger til to minutter. Tendenser til piping av hjemmepublikummet. Tottenham har skuffet i andre omgang.

Dommeren blåser av for 90 minutter. Klart for 2 x 15 minutter ekstraomganger. Verken golden eller silver-goal gjelder. Står det uavgjort etter ekstraomgangene blir det straffespark.

Watford, Chelsea og United klar for semifinale.

1. ekstraomgang er i gang.

95. min: Kanoute vender og vrir på seg utenfor 16-meteren, og skyter et par meter til side for mål.

96. min: Welsh driver igjennom på venstre og forsøker å skru ballen rundt keeper. Et meget godt forsøk, ballen faller ned bare en liten meter fra bortre stolpe. Vår beste sjanse i kampen. Sekunder senere er Pongolle på fint løp inn i boksen, men stopper opp og er ikke tøff nok til å avslutte. Nytt fint initiativ av Sinama.

100. min: Defoe viser seg frem for føste gang når han sliter seg fri fra Warnock og Henchoz går på rompa. Med fri vei mot mot kommer Raven med en reddende sklitakling i siste sekund bare 7-8 meter fra mål. Herlig lite respekt fra den tidligere kapteinen på det engelske ungdomslandslaget.

Pause

2. ekstraomgang er i gang.

107. min: Defoe snur seg raskt utenfor 16-meteren og skyter hardt. Dudek redder.

108. min: Raven henger igjen, og spiller Kanoute onside når han kommer igjennom på høyrekanten. Han finner Defoe på første stolpe og denne gangen gjør spissen ingen feil. Det er nesten som man synes synd på unggutten våre som har kjempet med nepp og klør siste del av kampen.

Partridge kommer inn for Diao.

115. min: Pongolle får hodet på et innlegg for flikker ballen bakover. Robinson får såvidt slått den til corner.

116. min: Pongolle utligner på straffespark etter at Kanoute handser klart inne i feltet. Den unge franskmannen setter ballen kaldt, og godt plassert i motsatt hjørne. Liverpool nekter å gi opp og kjemper seg tilbake i dette oppgjøre. Det er heller ikke utfortjent.

Igor må ha behandling på sidelinja etter å ha gå hardt i et reklameskilt for noen minutter siden.

Klar for straffespark.

STRAFFESPARKKONKURRANSE:

1-0 (Defoe). Sikker. Sender keeper feil vei.

1-1 (Henchoz!) Setter en perfekt opp i riktig hjørne.

2-1 (Carrick). Setter en rolig midt i mål.

2-2 (Partridge). Keeper går riktig vei, men Richie plassere ballen meget godt.

- Kanoute misser. Dudek redder.

- Potter misser. Robinson redder meget bra. Dytter ballen i stolpen og ut.

- Brown skyter himmelhøyt over...

2-3 (Welsh). Gjør det enkelt og banker den rett i mål med rå kraft.

3-3 (Ziegler).

3-4 PONGOLLE!!!!

Sluttrapport

En utforglemmelig kveld i ligacupen for Liverpool Football Club etter å ha ydmyket Tottenham foran eget publikum med å vinne etter straffespark med et ungt og urutinert mannskap. Før kampen sa manager Benitez at de ikke hadde bred nok stall til å prioritere Carling Cup. Han måtte gi debut til både David Raven og Mark Smyth (som innbytter), samtidig som en Antonio Nunez nesten uten grunnlag fikk sin første kamp fra start. Vi startet ikke bra og leverte en første omgang med mange feil både på midtbane og i forsvar, samtidig som Tottenham skapte nok til å ha fortjent et ledermål. For å være ærlig gikk det lenge mellom hver gang vi klarte å holde ballen i laget – vi hadde ikke en eneste sjanse mot Tottenham-målet. I pausen satt med en følelse av at dette ikke kan vare lenge… Likevel bet vi oss fast, kjempet med nebb og klør, lå godt samlet og begynte etter hvert å spille fotball. Fra midten av andre omgang og utover var vi minst like gode som Tottenham. I perioder produserte vi faktisk mer enn hjemmelaget – spesielt etter at kveldens store mann, Florent Sinama-Pongolle, ble dyttet opp på topp. Pongo var løpsvillig, tok initiativ og klarte å holde på ballen, samtidig som han kom til et par gode avslutninger. Smyth og Welsh kom også inn og satte etter hvert preg på en midtbane som ble bedre og bedre. Vi holdt Tottenham og presset dem til tider og det var ingenting å si på at det stod uavgjort ved 90 minutter. Profiler som Kanoute, Keane og etter hvert Defoe klarte å utrette lite mot et forsvar som spilte seg stort opp. Defoe skulle bli den store trusselen, og bare en kjempetakling av debutant Raven i første ekstraomgang holder oss inne. Like etterpå kom ledermålet da Defoe klinket inn et innlegg fra Kanoute etter en kontring. Drømmen brast, trodde vi – men ikke de elleve i den røde trøya på White Hart Lane. De jobbet hardt videre og skapte hel og halvsjanser foran Robinson og utfordret ledelsen til tross for at det var opplest og vedtatt at Tottenham skulle vinne denne kampen. Handsen på Kanoute har soleklar, og Sinama-Pongolle virket både kald og sikker da han utlignet. Kunne dette likevel gå? Publikummet hadde pepet lenge på sine egne da også andre ekstraomgang ebbet ut og det var klart for straffespark. Førstemann opp er Stephane Henchoz, en mann som ikke har for vane å score mål. Sveitseren sendte imidlertid ballen i nettet med den største selvfølgelighet og da Tottenham begynte å misse, virket det som det utrolig nok kunne gå vår vei. Dudek reddet mesterlig den første og da Brown skjøt himmelhøyt over, gjorde det ingenting at Potter også misbrukte sjansen sin. På stillingen 3-3 hadde Liverpool én mann igjen. Opp går Pongolle. Han legger ballen rolig på krittmerket og setter den elegant til venstre for keeper – og kan juble vilt! Med sin utsøkte teknikk, gode balanse og rolige opptreden satte han den til motsatt side i forhold til den han scoret på i ekstraomgangen.

Liverpool har tatt sikte på sin 10. ligacupfinale med en gjeng unggutter iblandet et par profiler som ikke når opp på førstelaget. Dette må være en skikkelig vitamininnsprøytning for alle som har med unggutter og akademifotball å gjøre i klubben. De siste par årene har vi fått høre at ingen av ungutta er gode nok til å oppgraderes. Det har tatt Benitez får måneder å motbevise at så ikke stemmer. Rafa er i ferd med å skape nye helter. Søndag var det Neil Mellors dag. I kveld kunne Florent Sinama-Pongolle smile bredest av alle da dommeren endelig kunne peke på garderobene.

Spillervurdering

Jerzy Dudek (8)

Polakken var tilbake på sitt beste i dag og tok alt han hadde mulighet til å ta – inkludert en god redning i straffesparkkonurransen. Spesielt i første omgang, da det av og til raknet rundt ham, var han god og ha bakerst. I sterk konkurranse med Pongolle kårer vi ham til vår bestemann i dag.

David Raven (7)

For en herlig revansje for unggutten Houllier forsøkte å stoppe karrieren til ved å nekte å oppgradere ham til Melwood fra Akademiet. David begynte litt nervøst og åpnet seg et par ganger, men spilte seg stort opp og reddet oss med en stor takling på Defoe i ekstraomgangene.

Stephane Henchoz (7)

Er ute å sykler et par ganger i likhet med de fleste i en sterkt varierende førsteomgang, men er likevel limet som holder mye sammen i forsvaret. Scorer sitt første mål for Liverpool i det som godt kan bli hans siste kamp, da han ble pekt ut til å ta den første straffen i straffesparkkonkurransen.

Zak Whitbread (6)

Igjen en god kamp av unggutten som stort sett styrer unna de store blemmene, er sikker og kontant – vokser for hver kamp.

Stephen Warnock (7)

Venstrebacken vår gjør også få feil, og er i ferd med å stå frem som en yngre utgave av Jamie Carragher. Gir alt i duellene og velger alltid fornuftig valg.

Antonio Nunez (4)

Ingen god debut av Antionio, men det skal man legge like vekt på foreløpig. Under normale omstendigheter ville han ikke fått spille fra start i en kamp som dette. Ble lenge borte fra kampen, selv om han spilte i Liverpools dårligste periode. Manglet litt fysikk og ble for puslete da han forsøkte å på et raid.

Salif Diao (5)

En meget dårlig førsteomgang av Salif, i likhet med nesten alle på en midtbane som lenge presterte langt under pari. Stor feilprosent, og har en pasningsfot som avslører han som ”ikke-material” til førstelaget. Spiller seg litt opp før han blir tatt av banen.

Igor Biscan (7)

Er lenge ikke veldig mye bedre enn sin afrikanske kollega. Men har mer ro og blikk for spillet – og bidrar med mer konstruktivt selv om det ligger mer til den rollen han har i dag. Tok tid før han kom i gang, men avsluttet sterkt.

Darren Potter (7)

Når han kommer i gang viser han igjen at han har godt blikk for spillet og er en god pasningsspiller. Forsøker seg alltid på konstruktive løsninger.

Sinama-Pongolle (8)

Trivdes ikke helt bak Mellor og kom mye, mye mer til sin rett da han ble liggende på topp alene. Rask i steget, og god teknisk skapte han etter hvert mye. Holdt på å score på heading før han utlignet på straffespark og beholdt også roen da han avgjorde alt med å ta det siste straffesparkkonkurranse. Blir den store mannen på White Hart Lane med sine avgjørende scoringer.