West Brom-Liverpool

Søn 26.12.04 kl 19.00 (Premier League) - C+ Sport/SS1 / Tilskuere: 27.533 / Dommer: Rob Styles / The Hawthorns / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Spillerbørs: Einar Kvande

Scoringer av John Arne Riise 2, Florent Sinama-Pongolle, Steven Gerrard og innbytter Luis Garcia sørget for utklassing på The Hawthorns. Hjemmelaget fikk Contra utvist like før pause, i en situasjon som førte til et misset straffespark fra Milan Baros.

West BromLiverpool
Mål
0-5 (0-1 til pause)
0-1: John Arne Riise '17
0-2: Florent Sinama-Pongolle
0-3: Steven Gerrard ' 55
0-4: John Arne Riise '82
0-5: Luis Garcia '89
Lagoppstilling
Russell Hoult
Cosmin Contra
Darren Purse
Riccardo Scimeca
Neil Clement
Thomas Gaardsøe
Jason Koumas
Andy Johnson
(Zoltan Gera '46)
Jonathan Greening
Robbie Earnshaw
(Rob Hulse '72)
Geoff Horsfield
Jerzy Dudek
Steve Finnan
(Stephen Warnock '71)
Sami Hyypiä
Jamie Carragher
Djimi Traore
Antonio Nunez
Dietmar Hamann
Steven Gerrard
(Xabi Alonso '62)
John Arne Riise
Milan Baros
(Luis Garcia '66)
Florent Sinama-Pongolle
Innbyttere
Tomasz Kuzczak
Lloyd Dyer
Paul Robinson
Paul Harrison
Salif Diao
Røde kort
Cosmin Contra '39

Rafael Benitez har kommet med nokså "sjokkerende" startoppstilling på The Hawthorns, hvor både Luis Garcia, Xabi Alonso, Harry Kewell og Neil Mellor ikke er blant de elleve utvalgte.  Ja, Kewell og Mellor er ikke en gang på benken, og en får i alle fall håpe at Rafa kun sparer dem til kampen mot Southampton mindre enn to døgn unna og at det ikke er skader inne i bildet.  Antonio Nunez får dermed en ny sjanse til å prøve å overbevise om at han kan gjøre en jobb på høyrekanten, mens Florent Sinama-Pongolle får en sjelden mulighet fra start i ligaen.
Det opplyses nå at Neil Mellor er satt ut av spill med hovne mandler, men skal være klar til tirsdag.  Harry Kewell sliter med lyskestrekk.  Hos West Bromwich er Kanu uaktuell med virus.

1.omgang:

Neil Mellor er altså syk, mens Harry Kewell er skadet, noe som altså forklarer en den av den startoppstillingen som Benitez benytter.

5.min:  Ingen lag har fått noe tak på kampen i innledningen, på en tilsynelatende bra matte på en kald kveld i The Midlands.

8.min:  Sinama-Pongolle og Riise kombinerer på venstrekanten, men nordmannens forsøk på innlegg går til en resultatløs corner.

12.min:  Steven Gerrard prøver seg fra 20 meter, men skuddet går et par meter utenfor krysset.

15.min:  Carra gjør en uvanlig feil ved eget straffefelt, men Sami Hyypiä retter opp gjennom en glimrende takling på angriperen Horsfield.

17.min:  0-1 - John Arne Riise:  Nunes legger tilbake til Steven Gerrard, som fra en sentral posisjon slår en perfekt ball til Riise i bakrommet.  Nordmannen avslutter på direkten og ballen lurer seg forbi keeper og inn ved bortre stolperot.

Riise på løp i bakrommet, etter perfekt langball fra Gerrard, gjør 1-0 ved å styre ballen motsatt.

22.min:  Contra slår langt mot bortre stolpe, men Koumas kan bare heade rett på Dudek fra en skrå posisjon.

30.min:  Høyt tempo, men mange feilpasninger og få sjanser i en halvtime hvor Liverpool har hatt ballen ganske mye uten å få særlig rytme i sitt spill.

35.min:  WBA får et par cornere uten å true Dudek særlig.  Fortsatt veldig oppjaget.

39.min:  Cosmin Contral blir utvist da han handser foran eget mål - straffespark.  Det var en heading fra Nunez som gjorde at rumeneren fikk "hetta". 

 39.min:  Milan Baros brenner straffesparket, da Hoult redder et svakt forsøk nede til venstre for seg.  Returen får heller ikke tsjekkeren satt inn.

 41.min:  Hjemmelaget legger inn fra venstre, Dudek slår ballen ut i feltet, men ingen blå og hvit stripete er på plass på returen.

Pauserapport:  Oppjaget og hektisk på The Hawthorns, hvor Liverpool har slitt med å ta skikkelig kontroll i kampen med en midtbane som er nesten helt ny i forhold til forrige kamp.  En flott scoring hvor Steven Gerrard sendte ballen direkte og perfekt til en John Arne Riise på løp burde imidlertid ha vært ideelt for gjestene.  De røde kunne ytterligere ha tatt grepet på alle tre poengene da Contra handset rett foran eget strek, og helt korrekt ble både utvist og ga fra seg et straffespark.  Milan Baros skuslet imidlertid bort muligheten med et svakt straffespark.  Bakover har Liverpool vært rufsete, men mot et bunnlag med ti spillere bør man ha muligheter til å få kampen inn i sin gate etter pause.

2.omgang:

 46.min - Hjemmelaget bytter inn Zoltan Gera for Andy Johnson.

 47.min: John Arne Riise treffer bra på frispark fra drøyt tyve meter, men ballen går en drøy meter utenfor.

51 .min:  0-2 - Florent Sinama-Pongolle: Sinama spiller ut til Riise på venstrekanten, nordmannen slår inn og  der har franskmannen kommet inn i feltet og dæljer ballen inn på direkten.

Sinama-Pongolle jubler etter å ha scoret det befriende 2-0 målet. Etter Gerrards scoring få minutter senere var det bare å sette på cruise-kontrollen...

55. min:  0-3 - Steven Gerrard: Didi Hamann ruller et frispark fra 18 meter, etter at Baros var blitt felt, til Gerrard - Stevie G dunker til og ballen borer seg nede ved stolperota til høyre for Russell Hoult.

Etter at hjemmelaget tilsynelatende slapp ut av fengsel med strafferedningen mot slutten av 1.omgang har etterhvert Liverpool tatt helt grepet på kampen etter pause.

 60.min:  Gerrard får slått ballen tilbake på drøyt tyve meter, men forsøket med innsiden av høyrefoten blir for enkelt.  De røde gjestene cruiser nå.

 62.min:  Steven ut til Riise, og fra litt lengre hold stryker skuddforsøket til nordmannen den ene stolperota.

 62.min: Rafa hviler sin kaptein, og Xabi Alonso kommer inn.

 64.min:  Venstrebenet til John Arne Riise er brennhett, men Hoult får fistet ballen over tverrliggeren.

 66.min:  Luis Garcia inn for Milan Baros. 

 Ifølge Sky Sport gikk Baros og Liverpools lege rett i garderoben - tsjekkeren skal ha fått føling med sin hamstring strekk.

 69.min: Antonio Nunez kommer igjennom på høyresiden, men avslutningen går en utenfor bortre stolpe.

 71.min:  Stephen Warnock inn for Steve Finnan.

Warnock går inn på venstrebacken, Traore inn i midtforsvaret, mens Carragher spiller høyreback de siste tyve minuttene.

 72.min:  Hulse inn for Earnshaw hos hjemmelaget.

 73.min:  Nunez og Garcia leker seg litt ved kanten av straffefeltet, ballen havner hos Sinama som bender ballen noen centimeteren over bortre kryss.  Liverpool har skapt en sjanse på nesten hvert angrep etter pause.

 75.min:  Flott pasning fra Alonso, men Garcia får ikke skikkelig klem på headingen fra 6-7 meter.

Liverpool har hatt 87% av ballinnehavet de siste fem minuttene!

82.min  0-4 - John Arne Riise: En pasning fra Alonso går via Hamann og til en udekket Riise ved hjørnet av 16-meteren.  Nordmannen klinker kula opp i motsatt kryss!

88.min:  Didi Hamann på en sjelden visitt i nærheten av vertenes 16-meter, men et bra skudd går utenfor.

89.min  0-5 - Luis Garcia:  Ustoppelige John Arne Riise sender en knallhard ball langs bakken dypt inn i feltet, og Garcia kan enkelt sette inn sitt første bortescoring for Liverpool fra kort hold.

Sluttrapport:  For et hjemmepublikum i julestemning trodde man kanskje at man hadde fått enda en presang like før pause, da Milan Baros brente et straffespark som kunne ha gitt 2-0 til gjestene fra Merseyside.  Utvisningen av Cosmin Contra gjorde imidlertid at et bunnlag med ti mann tidlig i 2.omgang ble lagt i kne av et Liverpool som endelig fikk ro og plass nok til å styre spillet på en måte som man aldri fikk gjort i 45 ganske rotete minutter før pause.  John Arne Riise og Steven Gerrard brente løs med liv og lyst, og Florent Sinama-Pongolle skapte også en del bry etter hvert for et hjemmeforsvar som ble stadig mer svimmelt.  Da spanjolene Alonso og Garcia kom inn var WBA i en forfatning som gjorde at Liverpool skapte åpninger så å si hver gang de prøvde.  Til de rødes honnør tok de aldri foten helt av gasspedalen og ga seg altså ikke før det stod 5-0 på lystavla.  Rafael Benitez skal nå komponere en ny ellver om noen ganske få timer mot Southampton, og det vil nok ikke bli den samme som startet i dag.  Neil Mellor er ventet å bli friskmeldt, og Xabi Alonso og Luis Garcia er nok også med fra avspark på Anfield.  Dette var uansett en perfekt start på det tette og viktige juleprogrammet for alle med sympati for Liverpool FC.

Spillerbørs:

Dudek (7)

Ga en farlig retur minuttet før pause, men vi er faktisk usikre på om vi skal sette det på tabbekontoen eller om det tvert imot var en meget god redning. Vi lar tvilen komme polakken til gode. Utmerket seg ellers med å sette spillet raskt i gang med presise og hurtige utkast i dag.

 

Finnan (6)

Forsvaret var til tider meget rufsete før pause, og WBA fikk alt for lett komme til et par farlige innlegg fra irens kant av banen da. Fikk det langt lettere etter hvilen, når vertene ble løpende imellom med bare 10 mann på banen.

 

Carragher (6)

Første omgang i dag må ha vært Carras svakeste omgang for de røde denne sesongen. Men det sier nok mer om scouserens stødige spill denne sesongen, enn akkurat innsatsen på The Hawthorns. Var ukarakteristisk slurverte før pause, og holdt på å forære vertene en kjempesjanse etter et kvarters spill. Mye mer komfortabel etter sidebytte. 

 

Hyypiä (7)

Satte inn en utrolig tackling som rettet opp den nevnte feilen til Carragher, og var forsvarets bestemann før pause. Brøt mye foran Earnshaw, og var som vanlig kompromissløs i stilen. Fikk også muligheten til å bli med mer framover på banen når Liverpool spilte ball i hatt med hjemmelaget i andre omgang.

 

Traore (6)

Ikke like overbevisende som i de andre kampene han har vært involvert i den siste tiden. Virket faktisk direkte utrygg før pause, men spilte seg opp både offensivt og defensivt etter pause.

 

Nunez (7)

Var litt anonym i starten av kampen, men spilte seg stort opp etter som han ble varm i trøya. Ville ha åpnet sin scoringskonto for de røde om det ikke hadde vært for Contras hands, som førte til rødt kort og Baros sitt brente straffeforsøk. I andre omgang rundet han sin sideback gang på gang, og slo flere glimrende innlegg. Gjør seg spillbar med intelligente løp på backens blindside.

 

Hamann (6)

Relativt anonym i første omgang, men ble mer synlig når Liverpool fikk trille ball de siste 45 minuttene. Frempå med et brukbart skuddforsøk mot slutten, men ellers en match på det jevne.

 

Gerrard (8)

Kapteinen er i form, ikke tvil om det. En fantastisk pasning på Riises 1-0 scoring, og også en perle av et frispark-mål. Er til tider nærmest en midtbane alene. Blir tatt av banen en knapp halvtime før slutt, og dermed spart for større oppgaver som venter.

 

Riise (8)

To perlemål og to målgivende pasninger gjør at vi ikke kan komme utenom sunnmøringen når vi skal kåre vår ”Man of the Match”. Herlig driv på kanten i dag, og pasningene var også mer presise enn på lenge. Skuddfoten vet vi er i orden der i gården, og i andre omgang fikk han drive regelrett skuddtrening fra 16-20 meters hold. Når Riise får så mange upressede forsøk fra det holdet, bare må det bli mål!

 

Baros (7)

Er som vanlig en håndfull for motstanderens forsvar, men kom ikke til de opplagte målsjansene. Forsøket fra ellevemeteren etter Contras hands var usedvanlig svakt, og ble fornuftig nok tatt av banen når han fikk føling med sin strekkskade. Vi får håpe det ikke er noe mer enn akkurat det – en føling med skaden – for Liverpool trenger utvilsomt en Baros i form helt fremme på banen.

 

Sinama-Pongolle (7)

Slår noen vidunderlige stikkere til blant annet Garcia og Riise i dag, og får også sin fortjente scoring. Et mål som for øvrig må være tatt ut av ett av de beste kapitlene i læreboken. Den lille franskmannen trives utvilsomt når han får så mye rom som mot 10 mann i dag. Da får han også vist prov på sin eminente teknikk.

 

Alonso

Mangler et par minutter på å bli karaktersatt ifølge våre statutter i dag, men kom utvilsomt meget godt fra innhoppet. ”Hovmesterblikk” er det eneste ordet i ordboka som yter Xabi full rettferdighet, og i dag strør han om seg med krempasninger – lange som korte – når han får boltre seg i det store rommet som WBA etter hvert etterlater seg på midtbanen.

 

Garcia

Kommer inn som ren spiss for Baros, og får flere gode avslutningsmuligheter, og til slutt også en velfortjent og selvtillits-givende scoring. Fant tonen sammen med Sinama-Pongolle, og duoen viste fortreffelig kombinasjonsspill til tider..

 

Warnock

Arbeidssom, og med stor innsats, men får ikke markert seg like mye som de to andre innbytterne.