Deportivo Saprissa - Liverpool

Tor 15.12.05 kl 11.20 (VM for klubblag, semifinale) - SportN/VS1/BBC2 / Tilskuere: 43 902 / Dommer: Carlos Chandia (Chile) / Yokohama International Stadium / Skrevet av: Einar Kvande
Spillervurdering: Torbjørn Flatin

Liverpool kontrollerte fra ende til annen, og kunne cruise til finale i klubb-VM på bekostning av Deportivo Saprissa. Det stoppet på 3-0, men seieren kunne fort ha vært større.

Azofeifa (29)

Liverpool har tatt turen til Japan for å være med i VM for klubblag, og man går rett inn i semifinalen hvor man møter Deportivo Saprissa fra Costa Rica. Mellom-amerikanerne slo ut australske Sydney FC, etter å ha vunnet 1-0 i kvartfinalen.

Djibril Cissé er tatt inn i varmen igjen, og starter i angrepet sammen med Peter Crouch. Ellers får Jose Reina fortsette å vokte buret, og får dermed sjansen til å sette klubbrekord i antall kamper uten baklengs. De største forandringene fra "normal-oppstillingen" finner vi på backene, som i dag blir bekledt av Josemi og Traore. Vi merker oss også at Florent Sinama-Pongolle ER å finne på benken. Flere kilder hadde utelatt han da lagoppstillingen først ble offentliggjort. Totalt er det altså gjort tre forandringer på laget i forhold til ligakampen mot Middlesbrough. Morientes, Finnan og Kewell er de tre som nå hviles i forhold til den kampen.

1.min:
Liverpool tar avspark i sine nye røde Champions League-drakter. Saprissa spiller i hvitt. The travelling Kop høres godt på glisne tribuner.

3.min:  0-1 Crouch. Peter Crouch sørger for at de røde favorittene tar en tidlig ledelse. Gerrard legger inn til en umarkert Cissé, som flott legger ballen ned til Crouch. Den lange spissen skyter ballen kontant i langhjørnet på direkten fra 10-12 meters hold. Et flott angrep og en flott scoring.

12.min:
Det har roet seg litt etter Liverpools gode åpning. De røde ser ut til å kontrollere kampen, uten at man har klart å skape flere farligheter foran mål.

13.min: Saprissa vinner kampens første corner, men avslutter denne med en ufarlig heading over.

16.min: Saprissa får et frispark i farlig posisjon på hjørnet av Liverpools 16-meter, men igjen er utførelsen og avslutningen svak.

17.min: Cissé stusser videre et langt oppspill til Crouch, som ikke får avsluttet skikkelig.

18.min: Crouch blir frispilt og går overende i feltet. Liverpool roper noe halvhjertet på straffespark. Dommeren vinker det hele videre, selv om Saprissa-forsvareren nok tok beinet til Liverpool-spissen, og ikke ballen.

20.min: Cissé kombinerer for tredje gang fint med Crouch, men sistnevnte misser med mottaket i god posisjon. Førstnevnte får pluss i margen for en meget positiv åpning.

21.min: Alonso forer Cissé med en langpasning. Franskmannen legger inn fra høyre mot en umarkert Riise. Sunnmøringens heading går imidlertid rett på keeper. Situasjonen ender i corner.

26.min: Liverpool vinner en corner etter et nytt godt angrep. Hyypiä header ned i feltet, og Crouch er nær ved å nå ballen før keeper får klypene på den.

28.min:  Stor Saprissa-sjanse, når Saborio løper fra Liverpools midtforsvar på et gjennomspill. Han avslutter med et godt skudd like til side for mål, når han kanskje burde ha avansert ytterligere alene mot Reina.

29.min:  Azofeifa får kampens første gule kort, når han feller Gerrard bakfra.

32.min:  0-2 Gerrard. Liverpool får mye rom ute på venstresiden, og Riise legger et flott innlegg til en umarkert Gerrard. Kapteinen dunker til på hel volley fra 15 meters hold, og ballen fyker inn bak Saprissas keeper via stolperoten.

36.min: Nytt vidunderlig Liverpool-angrep, der Riise legger inn til en umarkert Gerrard, som i sin tur prøver å finne Cissé. Franskmannen klarer imidlertid ikke å kontrollere kula i det han regelrett bommer med sin touch i god posisjon.

40.min: Nytt lærebok-angrep av Liverpool, regissert av Gerrard og Cissé, men Crouch blir avvinket for offside. Liverpool får nå enorme rom på høyresiden, som både Cissé og Gerrard boltrer seg i.

41.min: Azofeifa burde ha fått sitt andre gule kort, når han bevisst feller Riise på full fart fremover i et godt kontringsangrep, satt i gang av et kjapt og presist utkast av Reina. Liverpool-keeperen har hatt flere slike i denne førsteomgangen, og har vært sikkerheten selv bakerst.

43.min: Cissé nøler med å avslutte, når han blir frispilt av Gerrard i et nytt mønsterangrep fra de røde.

43.min:  Crouch må ha behandling på sidelinja for en blødning fra en sprukket leppe. Den lange spissen blir først dyttet i ryggen, og deretter sparket i ansiktet av en og samme Deportivo-forsvarer. Med en kraftig hevelse rundt munnen, kommer han raskt på banen igjen.

45.min: 1 minutt er lagt til i første omgang. Alonso finner Crouch inne i feltet med et utmerket innlegg, men spissen er ikke heldig med medtaket.

Pause

En god førsteomgang av Liverpool, som har hatt mange flotte angrep og har gjort to meget fine mål. Kun en gang har man vært virkelig truet foran eget mål. Det var da Saborio regelrett løp fra Carragher og Hyypiä gjennom midten. Heldigvis avsluttet Saprissa-spissen alt for tidlig. De røde har på sin side vært nær ved å øke sin ledelse ved flere anledninger. Man får store rom å boltre seg i fremover på banen. Spesielt på kantene, noe som Riise, Cissé og Gerrard har utnyttet til fulle. Sammen med en meget sikker Reina bakerst, har denne trioen vært de toneangivende på et Liverpool-lag som tilsynelatende har full kontroll på denne kampen. Liverpool-keeperen har utmerket seg med mange flotte, kjappe og presise utkast, som har resultert i flere gode kontringer.

46.min:
 Saprissa gjør et bytte i pausen. Solis kommer inn for Bennett.

47.min:  Gerrard legger et frispark fra høyre på hodet til Cissé. Franskmannen header bare centimetre utenfor bortre stolpe. En stor sjanse til de røde.

52.min:  Kjempesjanse til Liverpool, når offside-fella til Saprissa sprekker. Cissé kommer helt fri ute til høyre og går til dødlinja, men legger ballen svakt bak en Crouch som står foran åpent mål.

58.min:  0-3 Crouch. Riise spiller ballen i retning Crouch, og spissen når lærkula først og spaserer gjennom et svært passivt Saprissa-forsvar og scorer sikkert alene med keeper.

64.min:
Florent Sinama-Pongolle kommer inn, og kaptein Gerrard spares. Carragher tar over kapteinsbindet.

65.min:  Pongolle nær ved å score med en gang etter innhoppet, når han kombinerer flott med Cissé i et meget vakkert angrep. Cissé hælsparker tilbake til Pongolle, som burde ha avsluttet på direkte. I steden tar han en touch inne i feltet, og blir taklet. Ikke langt unna straffespark vil mange si.

69.min:  Liverpool produserer sjanser på løpende bånd nå. Crouch tar ned ballen elegant på brystet inne i feltet, og trikser seg enkelt forbi sin oppasser. Dessverre går avslutningen høyt og ukontrollert over fra kloss hold.

72.min:  Benitez tar ut stopper Hyypiä, og setter inn offensive Garcia. Det betyr trolig Traore inn i midtforsvaret, og Riise ned på backen.

75.min:  Nullen veldig nær ved å sprekke for Liverpool, når Saprissa får to enorme sjanser. Først må Reina gi en retur på et skummelt frispark, og deretter fyres returen like over.

76.min:  Gomez går ut, og G. Drummond kommer inn for mellom-amerikanerne.

79.min: Nyytt vakkert Liverpool-angrep, blir avsluttet med et skudd fra Cissé, som slår i en forsvarer og til corner.

79.min:  Liverpool gjør sitt siste bytte, når Hamann kommer inn for Alonso.

83.min:  Saprissas siste bytte. Aleman inn for Saborio.

86.min: Saprissa lurer offside-fella, men Liverpool-forsvaret får ryddet opp etter litt klabb og babb inne i feltet.

87.min:  Det samme skjer igjen. Saprissa lurer offside-fella, og kommer tre mot en inne i feltet. Igjen får man ryddet opp med et nødskrik. Reina er tydelig forbannet over at slapt forsvarsspill kan føre til at nullen sprekker like før slutt.

88.min: Keeper må gi en farlig retur på et skuddforsøk fra Sinama-Pongolle.

89.min:  Kjemperedning av Jose Reina etter en cornersituasjon. Får opp armene på et knallhardt skudd, og får til slutt holdt ballen. Spanjolen vil ikke gi fra seg den rekorden han er i ferd med å spille seg til!

90.min: Liverpool blir presset bakover avslutningsvis i kampen. To minutter er lagt til, og "You'll Never Walk Alone" runger over stadion.

90.min:  Ny stor, rød sjanse, når Liverpool kommer tre mot en. Cissé legger til Garcia, som avslutter egoistisk fra distanse, når han heller burde ha spilt Riise.

Slutt

Liverpool kontrollerte fra ende til annen, og kunne cruise til finale i klubb-VM på bekostning av Deportivo Saprissa. Det stoppet på 3-0, men seieren kunne fort ha vært større. Motstanden i dag var ikke all verden, men nå venter brasilianske Sao Paulo i finalen, og med den formen de røde dokumenterer om dagen går man nok for gull! Etter en sterk kamp, slapp man opp gassen i sluttminuttene, noe som fort kunne ha kostet laget "baklengsrekorden". Men en meget god Jose Reina holdt tett, og dermed satte man altså klubbrekord for antall kamper uten baklengsmål. 11 and counting!
De røde fremstod i dag som et mye bedre lag enn mannskapet fra Costa Rica, og fikk mye rom å boltre seg i. Dermed produserte man sjanser på løpende bånd, og det hadde ikke vært noe å si på om seieren hadde blitt et par mål større.

Spillervurdering:

Jose Reina 8
– Utmerket seg lenge med presise fremspill og utkast, men fikk et par anledninger til å vise at formen på streken også er inne da Liverpool tok foten av gasspedalen i sluttminuttene.  Overbevisende.

Josemi 7  – Begynte bra med våkent og kontant forsvarspill, før han hadde en mer rufsete periode.  Rettet opp mye da han bidro til at nullen ble holdt gjennom et par fine ryddejobber inne i midtforsvaret mot slutten.

Jamie Carragher 7 – Ble løpt fra ved den store sjansen i 1.omgang, men spilte ellers jevnt og solid.

Sami Hyypiä 7 – Ble byttet ut før det ble særlig med arbeid å gjøre i de bakre rekker, og kunne konsentrere seg mest om å la ballen gå med sikkert pasningspill.

Djimi Traore 6  - Fikk lite å gjøre på sin side før pause og man så ikke mye til franskmannen framover.  Virket usikker da han ble flyttet inn i midten.

Steven Gerrard 8 – Var aktiv og god på høyrekanten spesielt i andre halvdel av 1.omgang.  Fantastisk scoring og er involvert i mange gode angrep.

Xabi Alonso 8 – Slår knapt en feilpasning, og har hele tiden roen og overblikket.

Momo Sissoko 7 – Et par oppløpninger og taklinger som nesten bare han kan med sine lange og hurtige bein.  Et konstant uromoment for motstanderen.

John Arne Riise 8 – Meget god som venstrekant på midtbanen, hvor han løp som en evighetsmaskin og var involvert i alle tre scoringene.  Fikk litt problemer da man slo langt mot ham på backen sent i kampen, men hadde likevel ork til å gjøre et kjempeløp helt fram i sluttsekundene.

Djibril Cissé 7 – Er mye involvert, glimter til med enkelte detaljer, og scoret nesten på en heading etter dødball.  Gjør imidlertid også mange taktiske feil.

Peter Crouch 8 – Den lange fikk nesten sitt første hattrick for de røde.  Fine scoringer og er også mye involvert i kombinasjonspill med god touch og lure pasninger.  Banens beste etter vår mening.