Everton - Liverpool

Ons 28.12.05 kl 21.00 (Premier League) - C+/Sky / Tilskuere: 40 158 / Dommer: Graham Poll / Goodison Park / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Spillervurdering: Einar Kvande

Den niende strake seieren i ligaen er klar etter at scoringer fra Crouch, Gerrard og Cissé sørget for sikker seier på Goodison.

Røde kort

Stephen Warnock, Momo Sissoko og Djibril Cissé er kommet inn på det laget som vant mot Newcastle på 2.juledag.  Mer kraft og fart med andre ord.  Litt overraskende får Harry Kewell sin andre harde kamp på tre dager, mens bl.a. John Arne Riise er henvist til benken.

Liverpool begynner med ballen på et kaldt Goodison, men hvor det er gode spilleforhold.

1.min:  Liverpool får et frispark nesten nede ved det høyre cornerflagget i sitt første angrep, og Cissé skyter utenfor på overlegget til Steven Gerrard da han er umarkert ved motsatt hjørne av straffefeltet.  En brukbar sjanse, etter at Djibril først utfordret på Evertons venstreside hvor de mangler fart.

4.min: Yobo får en smell etter en susende takling fra Steven Gerrard.  Taklingen var ren, men gir likevel blått frispark.

6.min:  Reina må gi en retur på et skudd fra 20 meter.  Beattie sender returen over fra god posisjon, men blir uansett blåst av for offside.

Tett, hektisk og med få sjanser de første ti minuttene, akkurat slik mange forventet.

0-1 PETER CROUCH, 11 min:  Sissoko spiller fram mot Cissé, som legger tilbake til Steven Gerrard.  Kapteinen header fram til en Peter Crouch som er på løp og den lange runder Martyn før han setter ballen i det tomme buret.  Flott scoring, og flott åpning på kampen for de røde.

De røde har ikke dominert spillemessig, men hver gang man har greid å kombinere med fart har man likevel følt at Evertons forsvar er på tynn is.

16.min:  Slapt spill fra Sissoko gjør at Beattie er nesten på vei igjennom, men Jamie Carragher rydder opp i stor stil.

0-2 STEVEN GERRARD, 18 min:  Everton sliter med å få klarert skikkelig, og Hyypiä spiller fram Finnan på høyrekanten.  Overlegget blir headet ut i returrommet, hvor Stevie G tar et par skritt før han dæljer til fra 20 meter.  Ballen fyker via Joseph Yobo og inn i nettet.

21.min:  Tim Cahill er den første som havner i dommerens bok.

21.min:  Djibril Cissé får en mulighet, da han under press får skudd like utenfor hjørnet av 5-meteren.  Ballen går en liten halvmeter over tverrliggeren.

Liverpool pøser på nå og den blå naboen ligger nede for telling.

25.min: Rekorden til Reina ryker nesten da Kilbane kan heade overlegget til Arteta ved bakre stolpe.  Heldigvis går ballen en halvmeter utenfor bortre stolpe.

Jose Reina er historisk!  Halvtimen passeres og ingen keeper i Liverpools historie har hatt en lengre periode uten baklengs enn spanjolen.  750 minutter, and counting...

Lite som har skjedd foran målene på Goodison de siste ti minuttene.

37.min:  Phil Neville skyter og ballen går via en rød støvel og ut til en resultatløs corner.  I sekundene etterpå "scorer" imidlertid Everton da Cahill slår inn og Beattie header i mål.  Målet blir annulert for at ballen har vært over dødlinjen, men reprisene viser at det i det minste er en diskutabel avgjørelse.

39.min:  Cissé får hodet på et overlegg fra venstre, men fra omlag straffemerket sklir ballen av hodet og noen meter utenfor bortre stolpe.

1-2 JAMES BEATTIE, 42 min:  Et langt overlegg fra Arteta når hodet til Kilbane, og headingen brassesparkes videre av Davies.  James Beattie får luggen på ballen fem meter fra mål og den seiler inn inn i det bortre krysset.

45.min:  Cahill skyter på volley fra langt hold, men rett i fanget på Reina.

Liverpool hadde kvaliteten, og marginene, på sin side i de første 45 minuttene.  Man åpnet scoringene etter kampens fineste angrep tidlig, og da Steven Gerrard smelte inn 2-0 foran Glawdys Street så alt lyst ut.  Da var de blå trengt opp mot repene og man formelig bare ventet på den store knockout'en.  Det har vært enda vakrere tidligere i vinter, men det var også ventet med en haug med blå løsbikkjer i hælene på den røde maskinen.  Etter noen minutter hvor Liverpool styrte alt synes man å konsentrere seg om å ikke å løpe inn i et kontringslag, og hjemmelaget kjempet seg langsomt inn i kampen igjen.  Man var uheldig da et mål ble annulert for en ball som ikke synes å ha vært over dødlinjen og selv om Reina fikk sin rekord var spanjolen mer truet enn han har vært på noen kamper.  Da Everton reduserte mot slutten med en scoring hvor dueller ble vunnet inne i feltet føltes det ikke helt ulogisk.  Man lukter nå blod på Goodison og Rafael Benitez vil ha konsentrert seg i pausen om å sørge for at hans spillere er heltente foran en åpning av 2.omgang hvor vertene vil prøve å gå rett i strupen på sin rival.

De siste 45 minuttene er i gang, uten at noen av managerne har foretatt noen bytter i pausen.

1-3 DJIBRIL CISSÉ, 47 min:  Harry Kewell spiller fram til en Djibril Cissé som får uventet mye plass, denne gang på venstresiden.  Franskmannen er litt heldig da han kommer forbi David Weir, men resten gjør han glimrende da han plasserer ballen iskaldt inn ved den bortre stolperota.

56 min:  Simon Davies er på beina igjen etter å ha fått en smell.

56.min:  Phil Neville klipper ned Cissé og gir fra seg frispark drøyt 20 meter fra mål.

56.min:  Gerrard skyter nokså ufarlig et par meter over på frisparket.

57.min:  James McFadden kommer inn for Everton, Simon Davies går ut.

62.min:  Et nydelig angrep ender med at innlegget fra Warnock blir headet ut, og Sissoko senere mister ballen ut til utspill.  Men mange fine pasninger på en touch i forkant.

65.min:  Harry Kewell får gult da han protesterer mot et frispark som Arteta "lurte" til seg via en hands.

66.min:  Steven Gerrard prøver seg med en ny knallperle, denne gang fra 25 meter, og ballen suser en snau meter utenfor stolpen.

68.min:  Phil Neville får sitt andre gule da han kommer for sent inn i en takling mot Sissoko.

71.min:  Peter Crouch kommer også i boka i en kamp som ikke har vært stygg.

Rotete og ikke særlig temperamentsfull kamp for øyeblikket, selv om dommeren er flittig oppe med kortstokken.  Noe som passer Liverpool bra.

72.min:  Advarsel til James Beattie.

77.min:  Fernando Morientes kommer inn for Peter Crouch.

79.min:  Sjeldent angrep fra Everton da Jamie Carragher først gjør en glimrende klarering med en stupheading, før Tim Cahill nesten kommer seg fri inne i feltet.  Ballen går imidlertid til en resultatløs corner.

81.min:  John Arne Riise inn for Harry Kewell.

82.min:  Momo Sissoko går i bakken noe "merkelig", da det var vanskelig å se at afrikaneren fikk en smell.  Det virket som om Momo hadde smerter i låret.

83.min:  Yobo header videre et frispark, og Beattie kommer i full fart ved enden av motsatt 5-meter.  Spissen får en fot på ballen, men forsøket går over fra det utstrakte beinet.

85.min:  Et nytt taktisk bytte, da Steven Gerrard erstattes av Luis Garcia.

88.min:  En grinete Mikel Arteta da han protesterer på en glimrende og ren takling fra Sissoko.

89.min:  Djibril Cissé kommer nesten igjennom, før et blått bein får ballen vekk inne i straffefeltet.

Fire minutters tillegg, som blir mottatt mer med stønn enn av glede fra hjemmesupportere som har gitt opp for lenge siden.

90.min:  Mikel Arteta går også i dusjen etter sitt andre gule.

Det tok snaut to minutter innen Liverpool greide å demoralisere Evertons spillere og fans.  Etter at Djibril Cissé hadde løpt igjennom forsvaret hadde aldri den blå naboen kvalitet til å true sin storebror.  Liverpool på sin side var fornøyd med å konsentrere seg om å kontrollere inn den niende seieren på rad i ligaen.  De få gangene Everton var i nærheten av José Reina måtte man uansett først forbi en bankende scouserhjerte i Jamie Carragher, noe som virket lite trolig.  Da den usedvanlige kortglade dommer Graham Poll også sendte Phil Neville av banen ble et pulserende derby forvandlet til noe som lignet mer på et dagligdags teparty.  De røde kunne spasere seg inn til en ny seier, uten å slite seg ut foran neste møte med West Bromwich på lørdag.

Spillerbørs:

Reina (7)
Nullen sprakk i dag for Jose Reina, men det var ikke keeperens feil. Dessuten satte han ny klubbrekord i antall minutter uten baklengs i ligaen. Nok en kamp til mer enn godkjent.

Finnan (8)
Iren har blitt en ”unsong hero” på dette Liverpool-laget. Nok en stødig kamp, der han nesten ikke satte en fot feil.

Carragher (8)
Styrer forsvarsrekka med bestemt hånd, selv om kommunikasjonen med kollega Hyypiä svikter noen ganger. Retter opp feilene til den store finnen ved et par anledninger, med oppløpninger og susende taklinger, slik bare han kan det.

Hyypiä (6)
Virket noe nonchalant og ubesluttsom før pause, og dette var Everton nær ved å utnytte. Var heller ikke oppe i duellene da Everton-scoret og fikk en tvilsom annulering. Spilte seg opp i andre omgang.

Warnock (6)
Hadde store problemer på sin side i siste halvdel av første omgang. Både da Everton scoret, og da de fikk sin kontroversielle annulering, kom innleggene fra Warnocks side. Hadde bedre kontroll etter pause.

Gerrard (9)
Trekker mye inn i midten fra sin posisjon på midtbanens høyreside, og er nok en gang drivkraften bak en solid Liverpool-kamp. Legger ned en enorm arbeidsinnsats, og scorer et flott mål. Hadde også et susende skudd like utenfor etter pause. Litt småslurv ved enkelte anledninger ser vi stort på. Banens ener.

Sissoko (8)
Nøkkelmann å ha med seg i krigen på Goodison. Løper mer enn noen annen på midtbanen, og river og sliter i stykker mye av Evertons forsøk på å bygge opp konstruktive angrep.

Alonso (7)
Ikke like synlig som tidligere i sesongen. Blir liggende noe dypere enn vi har vært vant med, og får dermed ikke så mange sjanser til å slå sine briljante gjennombruddspasninger. Gjør få feil, og spiller på det sikre.

Kewell (6)
Åpnet friskt, og fikk mye rom å boltre seg i den første halvtimen. Sloknet noe utover i kampen, og etter å ha pådratt seg gult kort for protester mot dømmingen, ble han forståelig byttet ut.

Cissè (8)
En av franskmannens beste kamper i Liverpool-trøya. Jobber hardt, og scorer et meget flott mål. Virker også som en mye mer uegoistisk utgave enn tidligere.

Crouch (7)
Runder Martyn elegant, og scorer det viktige 1-0 målet. Åpnet kampen meget godt, men ble etter hvert mer opptatt av å protestere mot dommer Polls mange merkelige avgjørelser enn selve kampen. Pådrar seg et uforståelig gult kort, og blir tatt av banen når han begynner å miste fokus. Men likevel en kamp til mer enn godkjent.