Liverpool - Chelsea

Tirs 03.05.05 Kl20.45 (Champions League) - TV3/svZTV/3+/ITV1 / Tilskuere: 42 529 / Dommer: Luboš Michel (SVK) / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen
Spillerbørs: Torbjørn Flatin

Vi har klart det - til tross for tidlig scoring stod Liverpool i mot og kjempet seg fortjent til den gjeveste finalen i Europa for første gang på 20 år! Sterke følelser på Anfield og i de tusen hjem...

LiverpoolChelsea
Mål
1-0 (1-0 til pause)
Garcia (4)
Lagoppstilling
Dudek
Finnan
Carragher
Hyypiä
Traore
Garcia
(Nunez'84)
Hamann
(Kewell'73)
Biscan
Riise
Gerrard
Baros
(Cissé'59)
Cech
Geremi
(Huth'74)
Carvalho
Terry
Gallas
Tiago
(Kezman'68)
Makelele
Lampard
Cole
(Robben'68)
Drogba
Gudjohnsen
Innbyttere
Carson
Smicer
Welsh
Warnock
Forssell
Johnson
Cudicini
Morais
Gule kort
Baros (8)

Tirsdag skal alt avgjøres. Dersom det står uavgjort ved full tid skal det spilles ekstraomganger og eventuelt tas straffespark. En finalist skal kåres foran et fullsatt Anfield - som knapt nok har merket større press etter billetter noen gang tidligere. Liverpool kan kvalifisere seg for sin første Champion League finale på 20 år!

Ikke overraskende har Rafa valgt å trekke inn en Hamann på vei tilbake fra skade på midtbanen i stedet for suspenderte Alonso. Tyskeren har ikke spilt en førstelagskamp siden Everton i slutten mars. Forsvaret forlibr det samme og Steven vil trolig ligge høyt igjen i dag, rett bak Baros i en tilnærmet 4-2-3-1 formasjon.

1. min: Liverpool tar avspark mot The Kop.

 4. min: Riise vinner en ball på midten, slår en tunnell og spiller til Gerrard. Steven løfter kula inn til Baros. Tsjekkeren drar seg innover med fart i kroppen og blir felt av keeper. I stedet for å blåse straffe gir han hjemmelaget fordel. Garcia gjør en god jobb når han vipper ballen noen centimeter over mållinjen. Selv om de blå klarerer etter ballen er over streken godkjenner dommer korrekt.

 8. min: Milan Baros takler hardt etter å ha blitt løpt opp og blir første spiller i boka. Finnan, Carragher og Hamann risikerer suspensjon hos hjemmelaget hvis de får advarsel.

18. min: Mye kjemping og lite spill innledningsvis. Tiago kommer til med et skudd som går 5-6 meter utenfor Dudeks venstre stolpe.

23. min: Femeren vår blir liggende litt dypere enn de første minuttene. Chelsea har mer av ballen, men skaper lite. Vi spiller, eller gir fra og ballen, litt for raskt for øyeblikket.

25. min: Garcia gir fra seg ballen for lett, og Cole stormer ned mot dødlinja. Dudek kommer ut og tvinger frem avslutning. Kort tid etter kom Hamann til med et skudd rett på keeper.

35. min: Fortsatt en sjansefattig kamp med mye nerve. Chelsea sliter med å bryte igjennom våre bakre firer. De røde kontrollerer.

 41. min: Drogba ser ut til å ha dratt på seg en strekk i duell med Carragher. Han kommer innpå igjen og virker overraskende frisk igjen...

Pauserapport

Etter en god start og et viktig mål av Garcia etter bare fire minutters spill leder vi ved halvveis. Riise, Gerrard og Baros er involvert i forarbeidet. Sistnevnte blir felt av Cech, men Garcia gjør en god jobb og vipper ballen (trolig) såvidt over streken. TV-bildene gir ikke noe tydelig svar – ingen gode kameravinkler har fanget opp situasjonen. Det ser imidlertid ut til å være en riktig avgjørelse av dommeren. Blir målet avgjørende blir det sikkert diskutert i årevis...
Etter målet falt snart tempoet i kampen og Liverpool konsentrerte seg mest om å kontrollere og forsøke å sette raskt i gang på overganger. Chelsea har imidlertid vært veldig tannløse foran Dudek. Polakken har ikke gjort en eneste redning. Et par halvsjanser er alt londonerne har hatt. Liverpool må imidlertid passe seg for å ikke bli liggende for dypt med femmeren på midtbanen – det blir tidvis lite støtte for Baros. Perioder nervøst for begge lag. Alvoret har for lengst innhentet de 22 utpå Anfield-matta. Alle vet at det handler om en Champions League finale…

 

46. min: Andre omgang er i gang.

 

47. min: Riise slenger avgårde et skudd, treffer med utsiden av venstre og ballen går ufarlig til side.

 

57. min: Litt som fryktet blir Liverpool liggende veldig dypt - selv om de fortsatt kontrollerer bra. Chelsea enda ikke med en eneste sjanse. Lite tempo og fart i kampen.

 59. min: De røde trenger mer fart og friske bein på motstanderens banehalvdel. Cissé kommer inn for Baros som har hatt en vanskelig oppgave.

62. min: Drogba skyter et frispark fra 25-30 meter over målet til Dudek.

67. min: Første sjanse til de blå når Dudek må klarere et hardt frispark til corner. KAmpbilet er fortsatt de samme: Chelsea har ballen mest, uten å være altfor farlige. Liverpool sliter med å holde ballen i laget når vi bryter.

 68. min: Dobbeltbytte av gjestene: Kezman inn for Tiago. Robben inn for Cole.

 73. min: Kewell inn for en Hamann som var i ferd med å løpe seg tom. Gerrard ned sentralt.

 74. min: Huth inn for Geremi.

81. min: Ni minutter igjen å spille - fortsatt en jevn affære, lite med spill foran de to lags keepere. Publikum og alle andre biter negler...

83. min: Omgangens andre sjanse får Robben får lagt inn fra venstre og Kezman er nær ved å heade i mål. Sjansen klareres til hjørnespark.

  84. min: Nunez inn for Garcia.

Lite stopp i spillet når to supportere løper inn på banen.

89. min: Raskt og overraskende skudd av Cissé som går via en spiller og i nettveggen.

Litt overraskende legges til det hele seks minutter...

94. min: Cissé løper opp en løs ball og er nær ved å løfte over Cech.

95. min: Dudek går ut og bommer i felte. Gudjohnsen svært nær ved å score.

Sluttrapport

En vanvittig start på kampen, men en enda mer vanvittig slutt. Anfield badet i røde trøyer og røde skjerf, You’ll Never Walk Alone runget som sangen aldri har blitt sunget før – og masse glade mennesker. Feil. Masse mennesker i ekstase! En og annen tåre kom også – vi er i Champions League finalen 2005!

Kampen er og blir en taktisk triumf for Rafael Benitez og hans mannskap. Det defensive sonespillet satt perfekt og det ble i perioder nesten for enkelt å forsvare seg. Laget som leder med 33 poeng på oss i ligaen hadde egentlig lite å stille opp med. De ferske ligamesterne var lenge veldig passive og skapte nesten ingen sjanser. En heading av Kezman og en stor sjanse til Gudjohnsen 5 minutter på overtid var egentlig alt de hadde å by på. Liverpool ble nok i perioder liggende dypere enn spilleplanen kanskje tilsa, men til gjengjeld kontrollerte de kampen fra start til slutt – og la ned en innsats nesten uten sidestykke. Cissé kunne raskt ha satt inn en scoring på tampen. Gledelig var det også at ingen av våre som var i faresonen for suspensjoner fikk advarsel og alle, inkludert Alonso som stod over i dag, er klar for finale!

Det store diksjonstemaet blir selvsagt hvorvidt ballen var inne eller ei da Garcia scoret. Dommeren blåste fordel da Baros ble felt av Cech og Garcia styrte ballen over streken. TV har ingen gode vinkler av hendelsen, men det ser ut som avgjørelsen er korrekt – selv om gjestenes manager opptrådte med sin vanlige arroganse etter kampen og uttalte at ”det beste laget ikke vant”. Situasjonen vil bli diskutert lenge. Slik er fotball, det viktigste er at vi er i finalen og at Liverpool endelig kunne vise to fingre til Chelsea, London, russiske millionærer og alle som har latt seg frelse av en neve sølvpenger…

 

You got the money – We got the Kop!

 

 

 

 

SPILLERVURDERING

 

Jerzy Dudek 7 – Var tilskuer til at Chelsea beleiret seg stadig mer på Liverpools halvdel, men uten å true polakken.  Var kjapt nede på et frispark fra Lampard, men hadde nær ødelagt det da han feilberegnet i feltet dypt på overtid.

 

Steve Finnan 8  – Et helhjertet medlem av en fantastisk forsvarsfirer.  Du verden hvordan høyrebacken har løftet seg denne sesongen.

 

Jamie Carragher 10 – Hvilken fantastisk kamp av Carra.  Vant alle dueller og ledet sine tropper til en historisk seier.

 

 

Sami Hyypiä 8 – Finnen har vært gull verdt i Champions League.  Suveren i lufta, også etter at monsteret Huth kom inn, og i likhet med Carra glitrende i duellspillet.

 

Djimi Traore 8 – Helt overlegen mot Chelseas svake høyreside, og i tillegg til de hurtige og lange bena som vi visste han hadde viser han nå også et kaldt hode.

 

Luis Garcia 7 – Scorer nok en gang et mål for Liverpool, og stort viktigere enn dette blir det ikke.  Jobber hardt, og viser fine glimt, men mister også ballen ved flere anledninger.

 

Dietmar Hamann 8 – Didi var aldeles strålende den første halvtimen og svært viktig for Liverpools strategi.  Gikk tom utover i 2.omgang, i sin første start på halvannen måned.

 

Igor Biscan 7 – Igor var aggressiv og god defensivt.  Brøt ypperlig flere ganger i midtbaneleddet, men løp seg som oftest inn i problemer de gangene han prøvde noen av sine kjente kliv framover.

 

Steven Gerrard 8 – En lagkaptein som i dag ofret seg for laget, og jobbet knallhardt i en mer tilbaketrukket rolle enn mange nok trodde på forhånd.

 

John Arne Riise 8 – En evighetsmaskin som brøt, spilte opp, og hele tiden også var villig til å prøve seg framover.   Hadde også brorparten av kveldens tunneler.  Måtte ofre seg mer for det defensive da han gikk inn i midten mot slutten.

 

Milan Baros 6 – Fikk den viktige berøringen som normalt hadde gitt straffe og utvisning, før Garcia scoret da dommeren ga fordel.  Jobbet knallhardt, men fikk liten uttelling på en vanskelig dag for en ensom spiss.

 

Djibril Cissé 6 – Uvenn med ballen, rusten, men likevel et våpen med sin fart.  Burde ha scoret mot slutten.

 

Harry Kewell  -  Bidrar til en viss grad at Liverpool greide å holde ballen noe mer oppe på banen i sluttminuttene.