Southampton-Liverpool

Lør 22.01.05 kl.13.45 (Premier League) - C+/SBO / Tilskuere: 32.017 / Dommer: Alan Wiley / St.Mary's / Skrevet av: Trym Oust Sonstad
Spillervurdering: Tore Hansen

Helsvart dag for Liverpool, som ikke bare taper, men også pådrar seg skader og suspensjoner.

Garcia (89.)

Liverpool reiser til sørkysten, der Harry Redknapps Southampton er vertskap på St.Mary's stadium. De røde møter et hjemmelag som har begge beina godt plantet i nedrykksstriden.

Ingen store overraskelser på laget til Rafa Benitez.  Djimi Traore har måttet betale for selvmålet på Turf Moor, og Stephen Warnock får en fortjent sjanse på venstresiden.  Hvorvidt manageren velger å bruke Warnock eller Riise på midtbanen gjenstår å se.  Steven Gerrard er friskmeldt, til stor lettelse for røde supportere, mens Milan Baros og Fernando Morientes igjen spiller på topp.  Neil Mellor er ikke med på benken.

Vi kan for øvrig fortelle at Scott Carson har fått draktnummer 20.

Kampen er igang!

Allerede etter 30 sekunder er Fernando Morientes centimetre fra å lykkes med et spektakulært brassespark. Liverpool går offensivt ut.

MÅL! Elendig forsvarsspill gjør at Prutton kan score allerede etter fire minutter. Liverpool klarer ikke å klarere, og ballen havner i Southampton-spillerens føtter foran mål. Begge midtstopperne svikter fullstendig i denne situasjonen.

10 min.: Fernando Morientes blir tilsynelatende felt idet vi runder ti spilte minutter. Repitisjonen viser at spanjolen forsøkte å filme seg til straffespark, men han slipper gult kort. Liverpool har forsøkt å etablere et angrepsspill, men virker ikke veldig samspilt i øyeblikket.

Sami Hyypiä ligger nede etter en hodeduell, men kommer seg, noe fortumlet, på beina igjen. Finnen har slitt uvanlig mye i lufta så langt i denne kampen.

20 min.: Liverpool mangler kreativitet og blir for det meste stående og slå ball seg imellom. Som regel ender det hele i stygge feilpasninger. Så også akkurat nå, i det 20. minutt, men Milan Baros klarer såvidt å holde ballen inne, før han slår et godt innlegg til Steven Gerrard. Kapteinen klarer dessverre ikke å presse skuddet under tverrliggeren.

MÅL! Tro det eller ei: 2-0 til Southampton, som spiller seg fri på venstresiden og slår inn til Crouch. Han får heade upresset i mål. Igjen virker Mauricio Pellegrino å være helt ute av posisjon i forkant av scoringen.

30 min.: I det 25. minutt er Pellegrino igjen ute og kjøre. Midtstopperen opphever offside-fella, men hjemmelaget blir feilaktig avblåst for offside da de har en spiller alene gjennom. I dette tilfellet er Liverpool svært heldig. "Who are you?", synger Southampton-supporterne. Det er for så vidt et godt kontrollspørsmål til Liverpool-spillerne, som ikke ser ut til å ha skjønt hvilken klubb de representerer. Med et par unntak er innsatsen under enhver kritikk.

Delap drar seg enkelt forbi Sami Hyypiä i det 31. minutt. Finnen klarer selvfølgelig ikke å henge med, og bare en dårlig avslutning/god redning berger Liverpool. Minuttet etterpå forsøker Steven Gerrard seg med et godt skudd fra langt hold. Det sier sitt at dette er det farligste Liverpool har skapt så langt.

Redknapp får gult kort for en tofotstakling av Luis Garcia i det 37. minutt.

40 min.: Liverpool er knapt med i kampen, annet enn som statister. Ingenting fungerer, spillerne slurver og gir ballen fra seg igjen og igjen. Fortsetter det sånn vil Southampton helt sikkert score flere mål. I det 40. minutt får de igjen en stor sjanse etter rot i de defensive rekkene. Heldigvis er skuddet for dårlig, så Jerzy Dudek får reddet.

Første antydning til samspill kommer i det 44. minutt, da Steven Gerrard spiller gjennom Luis Garcia. Spanjolen får dessverre for spiss vinkel til å kunne treffe mål, og ballen går i nettveggen.

Så tafatt spill er det sjelden å se fra noe lag. Liverpool blir bare springende mellom og får ikke til  n o e  s o m  h e l s t. All plan er fraværende, presisjonen er fraværende og ikke minst, og mer bekymringsfullt: innsatsen er alt, altfor dårlig. Mauricio Pellergrinos inntreden i midtforsvaret har vært alt annet enn vellykket - argentineren ser ikke ut til å skjønne noe av Liverpools spill, og i tillegg opptrer han svært usikkert i flere avgjørende situasjoner. Rafael Benitez bør nok bruke pausen til å vurdere om midtstopperen skal få fortsette.
Midtbanekrigen har ikke egentlig vært noen krig, fordi det kun er et lag som har vært interessert i å delta i den. Selv Steven Gerrard har spilt veldig dårlig - kapteinen virker rett og slett umotivert, i likhet med de fleste av sine lagkamerater.
På topp spiller vi altså med EMs toppscorer paret med Mesterligaens toppscorer, men sånn ser det ikke ut. Nå skal det sies at dette nok mest skyldes at spillet i forkant ikke fungerer.

Andre omgang er underveis!

Florent Sinama-Pongolle kommer inn for Stephen Warnock ved pause, og franskmannen går rett i angrep. John Arne Riise blir flyttet ned på venstreback som en følge av byttet.

I det 49. minutt pådrar Dietmar Hamann seg - unødvendig - det som er hans femte gule kort. Han må dermed stå over kampen mot Charlton.

Endelig en skikkelig sjanse til Liverpool! Milan Baros går langs sekstenmeterstreken og får til slutt skutt. Ballen stryker noen små centimetre til side for den venstre stolpen.

Milan Baros får en albue i bakhodet i det 53. minutt, men tsjekkeren kommer seg raskt på beina etter å ha ligget nede.

55 min.: Liverpool har løftet seg litt, men ikke mye. Viljen virker større, selv om det fortsatt er mye nøyaktigheter og slurv. Blant spillerne som forsøker å ta tak i ting, står Steven Gerrard, Florent Sinama-Pongolle og Milan Baros i fremste rekke. Samtidig skal det sies at det ikke er enkelt, da Southampton forsvarer seg godt og ligger svært dypt.

Liverpool får et feilaktig idømt frispark etter at Jamie Redknapp skal ha handset i det 57. minutt. Steven Gerrard skyter knallhardt like over mål. Dagens kaptein klarer å presse fram et smil da en etterpå utveksler noen ord med eks-kaptein Redknapp.

Florent Sinama-Pongolle kommer seg fint ned til dødlinja, før han slår 45 grader ut. Der møter en fremadstormende Milan Baros, som dessverre kommer et tiendedel for seint. Sjansen oppstår i det 59. minutt.

Fernando Morientes gjør en god jobb og kommer seg til skuddposisjon idet det er en halvtime igjen. Dessverre brenner han skuddet langt opp på tribunen.

Sami Hyypiä blir liggende etter en avgjørende sklitakling. Ballen ender likevel hos en Southampton-spiller som får slått inn foran mål. Det påfølgende skuddet er ikke ufarlig. Sami Hyypiä fortsetter å halte etter at han har kommet tilbake på banen. Skaden rapporteres å sitte i hofta. Djimi Traore er sendt i oppvarming. Rafael Benitez stoler ikke mye på sistnevnte hvis han ikke blir satt innpå nå.

I stedet blir det 19-åringen David Raven som kommer innpå for Sami Hyypiä, i det 66. minutt.

70 min.: David Raven er innblandet i en situasjon som følges av at Southampton-supporterne roper på straffe. Dommeren gjør nok rett i la fløyta være. Det er fortsatt hjemmelaget som virker mest farlig, selv om Liverpool også har hatt noen forsøk, ofte anført av Florent Sinama-Pongolle.

Florent Sinama-Pongolle header utenfor krysset i det 74. minutt, etter at Steven Gerrards frispark har blitt blokkert.

I det 75. minutt kjører Milan repitisjon av en situasjon tidligere i kampen: Går langs sekstenmeteren og skyter like utenfor Southamptons venstre stolpe.

Southampton gjør et defensivt bytte i det 76. minutt: Jakobsson inn for Nilsson.

En blek Dietmar Hamann blir erstattet av Igor Biscan i det 77. minutt.

Etter 81 minutter avanserer Steven Gerrard, og prøver å finne en åpning i målet med bredsiden av foten. Dessverre sleiver kapteinen, og ballen går til høyre for mål.

88. minutt: Jones kommer inn for Svensson.

Luis Garcia pådrar seg gult ett minutt før slutt, for en unødvendig takling bakfra. Også Garcia må nå ut i en kamps karantene.

Bunnlaget Southampton får sin første seier på ti kamper - mot Liverpool. Harry Redknapp legger opp til en taktikk som skal sikre laget hans minst uavgjort. I stedet - takket være flere stygge defensive feil og generelt laber innsats av Liverpool - stikker hjemmelaget av med alle poengene. Merkelig nok er det få av Liverpool-spillerne som viser antydning til vinnervilje. Spillerne ser ut til å ta seieren på forskudd. Denne arrogante holdningen bør ikke vedvare.
Liverpool skjerpet seg noe i andre omgang, og skapte nok sjanser til å score ett mål. Likevel er det ingen tvil om at hjemmelaget vinner fullt fortjent.
I tillegg til tapet, må merseysiderne også registrere en skade på Sami Hyypiä, samt suspensjoner for Dietmar Hamann og Luis Garcia. En helsvart dag.

Jerzy Dudek (6)
Polakken hadde en liten sjanse på åpningsmålet, men kan på ingen måte lastes for noen av scoringene i dag. Viser i det hele tatt et ”sterkt hode” og er en av våre tre beste på en svært grå dag. Er god og sikker på den dag med mye å jobbe med.

Jamie Carragher (6)
Viser mer styrke og fightervilje i midtforsvaret enn på høyrebacken. Mistet markeringen av Crouch og var på etterskudd da nummer to gikk inn. Hever kvaliteten på ballene ut fra egen sone i andre omgang.

Sami Hyypiä (6)
Finnen har vært bedre, men har tross alt liten feilprosent og spiller som vanlig med litt pondus og er mannen som står frem når det meste rundt ham faller sammen.

Maurience Pellegrino (4)
Vikaren og nyinnkjøpet har stått frem som en svakere og mer sårbar spiller enn det vi har i stallen fra før. Derfor blir det en tung dag for argentineren og hans spanske manager på St. Mary’s. Fortsatt er det ”early days” for Pellegrino i den røde trøya, men når man markerer seg så dårlig på begge målene, den første må han nesten ta skylden for alene, blir det dårlig uttelling på børsen. I det hele tatt utrygg og svak i pasningsspillet.

Stephen Warnock (5)
En kamp under pari for den spillesugne scouseren. Henger ikke med på et rask innkast forut for 1-0 målet, bidrar med lite og blir for mye borte i den omgangen han fikk spille.

John Arne Riise (5)
Man tager en spiller i form, setter han på feil plass og gir dermed bort et farlig angrepsvåpen. Hvorfor nordmannen spilte en hel omgang på feil side av midtbanen vites ikke, men det fungerte ikke. I stedet for å ha en kant som fungerer, hadde vi i førsteomgang ingen! Spilte andre omgang på venstrebacken.

Dietmar Hamann (5)
Kommer ikke helt inn i kampen, og klarer aldri å demme opp for et arbeidsomt og aggressivt hjemmelag. Sliter med å markere seg og har høyere feilprosent en vanlig på alt han foretar seg. Får sitt femte gule og må ut i soning.

Steven Gerrard (6)
Etter en direkte svak førsteomgang, løfter han seg i de siste 45. Kommer til med et par raid og et par gode avslutninger. Den ene fra frispark da ballen så vidt går via tverrligger og over. Muligens litt hemmet av skade, men Steven spiller også han under pari.

Luis Garcia (4)
På tide med en hvil for den tekniske spanjolen? Det blir det uansett ettersom han fikk sitt femte gule og må sone en kamps karantene. Etter en brukbar høst har han overhode ikke klart å markere seg. Mister for lett ballen, forsøker nesten alltid på det umulige og finner rett og slett ikke plassen i laget. Bidrar med for lite gjennom 90 minutter.

Fernando Morientes (5)
Han har ikke tatt Anfield med storm, El Moro! Mer moro blir det forhåpentligvis etter hvert når laget fungerer bedre og han får mer å jobbe med på topp. Er involvert i et par bra angrep, og noen gode trekk og viser tendenser, men i dag var han i likhet med mange av sine lagkamerater langt unna toppgiret.

Milan Baros (7)
Jobber og sliter gjennom 90 minutter og er en av de ytterst få som får godkjent i denne svake kampen. Er vår bestemann totalt sett. Den mest scoringsfarlige i dag, og svært nær en redusering i andre omgang.

Florent Sinama-Pongolle (7)
Kom inn i pausen og satte med en gang fart i angrepet. Gjorde en forskjell og viser styrke når han klarer å være med på å heve spillet etter en så svak første omgang. Får vist frem sine tekniske kvaliteter og er god på små flater. En av våre beste i dag etter å ha vært bare 45 minutter på banen. Det sier det meste.