Everton - Liverpool

Lør 09.09.06 kl 13.45 (Premier League) - C+Sport/SBO / Tilskuere: 40.004 / Dommer: Graham Poll / Goodison Park / Skrevet av: Tore Hansen
Spillervurdering: Einar Kvande

Helsvart dag på Goodison hvor hjemmelaget var supereffektive. Liverpool satte forsøkene i stanga, ble snytt for straffespark og måtte avslutte med 10 mann.

Hyypiä

Årets første Merseyside-derby spilles på Goodison Park. Man kan igjen vente et knallhardt og intenst oppgjør mot de blå naboene på andre siden av Stanley Park.

Sissoko og Carragher tilbake på laget. Det er også Robbie Fowler som spiller på topp sammen med Peter Crouch. Dirk Kuyt starter dermed på benken igjen. Craig Bellamy er overraskende nok ikke blant de 16.

Rafa starter med sin sine tre sentrale midtbanespillere, med Gerrard på høyrekanten.

Liverpool har faktisk vunnet 5 av de 6 siste kampene på Goodison.

1. MIN: Kampen er i gang. Sol og fine spilleforhold. Fowler avslutter med skudd etter syv sekunders spill!

3. MIN: Skikkelig temperatur allerede fra avspark. Mange harde dueller.

4. MIN: Fint inngrep fra Reina etter at Carsley kommer rundt på kanten. Full kontroll.

9. MIN: Et par gode minutter av de blå. Får en corner og et par dødballer. Johnson utfordrer også Carra på farten.

13. MIN: Liverpool mye mer med i kampen. Vinner et par cornere og Fowler og Crouch har hatt et par halvsjanser uten å true keeper.

17. MIN: Jevn og åpen kamp. Ingen av lagene har enda klart å ta helt kontrollen.

24. MIN: 1-0 (Cahill). Midtforsvaret blir dratt helt ut av posisjon når det nokså uhindre blir slått inn fra høyre. Finnan går i bakken i en duell med Osman og vil ha frispark. Ballen går videre og på bakre stolpe står Cahill som kan sette ballen enkelt i mål alene med Reina.

31. MIN: Kjempesjanse når Garcia (som har byttet side med Gerrard) gjør et løp innover fra høyrekanten. Han avslutter med et godt langskudd som Howard bare får slått videre. Gerrard kommer i hundre på bakre stolpe og forsøker å skli inn returen fra spiss vinkel. Ballen går på i stolpen og ut.

Godt skudd av Garcia som Gerrard nesten setter inn returen på. Fowler startet bra, men falt av utover i kampen.

33. MIN: Nytt godt forsøk når Gerrard er nær ved å plassere ballen forbi keeper etter godt forarbeid av Sissoko.

34. MIN:  Yobo blir den første i dommerens bok etter en hodeløs takling av Gerrard.

36. MIN: 2-0 (Johnson). Ikke patent av midtforsvaret igjen. Hyypiä følger spissen og Carragher kommer inn og skal klarere, men bommer regelrett på ballen. Andy Johnson får plutselig fri vei mot mål og legger på til 2-0.

45. MIN: Cahill feier Finnan overende bakfra ved vår dødlinje og unngår utrolig nok en advarsel.

PAUSERAPPORT

Vanskelig helt å tro at vi legger under 2-0 på to grove forsvarstabber. Vi spiller egentlig ingen dårlig omgang, men blir hardt straffet for feilene. Liverpool tok føringen etter tidlig press fra Everton de første 5-10 minuttene og det lå et rødt mål i luften da Cahill gjorde 1-0. Hyypiä og Carragher går på samme ballen og er ikke i nærheten av en Johnson som header ballen bakover i feltet hvor Finnan plutselig kjemper alene med tre blå. Muligens skulle iren hatt et frispark, men Everton utnytter situasjonen maksimalt og går i ledelse. Liverpool slår godt tilbake. Tar over banespillet og det henger en utligning i luften. Gerrard sender en ball i stolpen og Crouch og Fowler hadde hver sin gode halvsjanse. Når det plutselig står 2-0 er det helt mot spillets gang. Men igjen er det en grov forsvarsfeil som gjør det enkelt for hjemmelaget. Sami har kontroll på Johnson og Carra kommer inn for å klarere en enkel ball. Han bommer og spissen smetter i mellom og sender ballen forbi Reina. Flatterende 2-0 ledelse ved pause.

To scousere i dypt samtale før andre omgang ble sparket i gang.

46. MIN: Andre omgang er i gang.

51. MIN: Fortsatt en jevn kamp, men Liverpool klarer sjeldent å få kontroll på ballen.

53. MIN: Kuyt kommer inn for Crouch.

60. MIN: Det første kvarteret går uten at det egentlig skjer noe spesielt. Kampen fortsetter i samme spor, uten at noen av lagene klarer å skape noe særlig foran mål. De røde trenger et mål så raskt som mulig.

62. MIN: Endelig et helhjertet forsøk. Etter litt frem og tilbake inne i feltet havner ballen ute hos Finnan som skyter. Ballen smyger seg utenfor lengste stolpe.

64. MIN: Riise inn for Fowler. Nordmannen går inn på venstrebacken, mens Garcia går inn på topp.

65. MIN: En Gerrard som ikke har spilt opp mot sitt beste viser seg endelig frem når bryster ballen for bi Naysmith og skyter med flat vrist like utenfor. Kjempesjanse til redusering.

70. MIN: Godt spill av Osman som får lagt inn. Johnson nær ved å stupheade inn 3-0.

71. MIN: Klassespill av Kuyt som tar ned ballen i bakrom og skyter raskt. Howard er dekket, men får likevel reddet.

75. MIN: Fru Fortuna fortsetter med å være mot Liverpool. Først kommer Gerrard igjen løs fra sin posisjon på høyrekanten og skyter på nytt i stanga. På returen er ballen innom hånda til Hibbert og hindrer Kuyt å sende ballen i mål.

75. MIN: Sissoko går for hardt til og får kort.

77. MIN: Pennant inn for Sissoko.

79. MIN: Riise kommer for sent i taklingen mot Arteta, men tråkker over og får trolig også en vridning i kneet i duellen. Han må  bæres ut på båre. Maksimal uheldig. Liverpool må fullføre med 10 mann. Dette er definitivt ikke Liverpools dag...

84. MIN: Osman ut for Beattie.

90. MIN: Arteta ut for Nuno Valente

90. MIN: Hyypiä blir tredje røde i dommeren bok etter en obstruksjon.

90+. MIN: Fire minutter på overtid skjer det igjen. Reina gjør en ikke helt patent jobb når han forsøker å stoppe et langskudd. Ballen går i en bue mot mål og keeperen løper etter, fanger den, men må kaste den fra seg for å ikke ta den med over steken. Måltyven Johnson putter igjen og sørger for en helsvart dag.

En helsvart dag på Goodison, men de røde konstanterer at Everton er 1244 steps fra å vinne Champions League...

Sluttrapport

Vanskelig å oppsummere dette lokaloppgjøret uten å virke bitter. Resultattavla på Goodison stod og blinket med stygge 3-0 mot oss etter kampslutt – uansett hvor urettferdig det enn måtte være. Kortversjonen må bli at: Everton scoret målene, spilte lurt i andre omgang og gjorde ingen feil bakover på banen. Liverpool hadde skudd i stanga, ble snytt for minst ett straffespark, måtte avslutte med 10 mann og må se av keeperen kaster ballen i eget mål på overtid. Det er ikke uvanlig at tilfeldigheter avgjør fotballkamper, men det er uvanlig at flaks og uflaks i så stor grad påvirker resultatet. Mot slutten av andre omgang viste skuddstatistikken 22-3 i vår favør. Det vitner om et hjemmelag med alle marginer på sin side.

Men selv om vi lenge lå over Everton i banespillet, slurvet vi grovt bakover og gjorde uakseptable tabber i eget forsvar. Vi ble riktignok straffet hardt når de scoret på nesten hver eneste situasjon – men det er en del av toppfotballen. Du overlever ikke med å gjøre så mange grove feil i eget forsvar. Vi var heller ikke heldig med spillerne som startet på topp. De kom aldri inn i kampen og innbytter Kuyt var den eneste som virket pigg. Bellamy var ikke engang blant de 16. Hvorfor vites ikke. Typisk for kampen var det at målsjansene og stolpeskuddene kom fra midtbanespillerne. En midtbane som heller ikke fungerte optimalt. Sissoko var den eneste som var med på krigen hele veien. En ekstremt dårlig innledning på en viktig måned. Her gjelder det å nullstille og løfte blikket på mulighetene som ligger foran oss.

Spillerbørs:

Reina (4)
De to første scoringene er det ikke enkelt å forhindre for spanjolen, men gjør en generaltabbe på 3-0 målet. Forsøker å holde Carsleys harde skudd, når han i stedet burde ha bokset. Dermed glipper han ballen, som har retning nettmaskene. Keeperen klarer å ta igjen lærkula, men må bare skyve den ut i feltet igjen. Der er Johnson på plass som den måltyven han er.

Finnan (5)
Er vel den som kommer best ut av det av en vaklende forsvarsrekke i dag. Får en umulig oppgave på den første scoringen, etter at Hyypiä og Carragher gikk inn i samme duellen. Alene med tre mann blir han dyttet overende, og burde trolig hatt frispark. Men Poll er som sedvanlig ikke våken. Var nær ved å lykkes med et godt skuddforsøk som strøk utsiden av stolpen etter pause.

Hyypiä(4)
Svakt spill av finnen både ved 1-0 og 2-0. På den første scoringen støter han først alt for langt ut, for deretter å gå i samme duellen som Carragher. På 2-0 burde han ha vært mye mer aggressiv i skjermingen av Johnson. Vinner hodeduellene, men sliter med å få tak på raske Johnson.

Carragher (4)
Tydelig rusten etter skadeoppholdet. Kommunikasjonssvikt med Hyypiä på 1-0, og bommer regelrett på ballen på en enkel klarering i forkant av 2-0. En av de svakeste kampene til Carra på år og dag.

Aurelio (4)
Brasilianeren blir generelt sett liggende alt for langt unna sin mann hele kampen, og det var spesielt tydelig på 1-0. Sliter med avleveringene, men hever seg litt når han blir flyttet frem på venstreflanken av midtbanen etter Riises innhopp.

Gerrard (6)
Sliter med å markere seg fra sin høyrekantposisjon, men er likevel den av Liverpool-spillerne som kommer til flest store scoringssjanser. Har ikke marginene på sin side i dag, med blant annet to forsøk i stanga.

Alonso (5) Ute av form er vel den mest dekkende beskrivelsen av playmakeren om dagen. Tapte mange dueller før pause, og lykkes heller ikke med pasningsspillet. Burde hatt et soleklart frispark i forkant av 2-0 scoringen til vertene, men igjen valgte Poll å overse hendelsen. Hevet seg etter pause, når de røde satte trykk på Everton.

Sissoko (7)
Den eneste røde som går skikkelig i krigen mot aggressive Everton-spillere. Vinner duellene, og retter stadig opp andres feil. Liverpools beste.

Garcia (4)
Ble for veik mot tøftspillende blåtrøyer i dag. Lykkes heller ikke med sine flikker, finter og pasninger. Og da blir han stort sett bare en passasjer.

Crouch (5)
Virket sliten, og kom aldri til sin rett i luftduellene mot et tøftspillende midtforsvar. Når han fikk ballen, var det som regel med ryggen mot mål, og måtte dermed stort sett nøye seg med å slå støttepasninger.

Fowler (5)
Åpent kampen meget friskt, og var Liverpools toneangivende spiller det første kvarteret. Ble også snytt for et straffespark tidlig i kampen. Bleknet betraktelig etter som oppgjøret skred frem, og ble forståelig byttet ut.

Kuyt (6)
Var hele tiden et uromoment for Everton-forsvaret etter at han kom inn, men heller ikke han hadde marginene på sin side. Burde hatt et soleklart straffespark etter Gerrards andre stolpeskudd, da en Everton-forsvarer tok ballen med hånda da han la ballen inn i feltet igjen.

Riise
Innbytteren fikk vist seg fram på et sugende løp før han igjen pådro seg en alvorlig vridningsskade som trolig vil holde han på sidelinja i lang tid. I et taklingsforsøk vred han nok en gang venstreankelen, og det så også ut til at leddbåndene i kneet ble strukket. Måtte bæres i garderoben på båre, og Liverpool måtte spille det siste kvarteret med ti mann på banen.