Liverpool - Everton

Lør 25.03.06 Kl 13.45 (Premier League) - C+Sport/SBO / Tilskuere: 44.923 / Dommer: Phil Dowd / Anfield / Skrevet av: Torbjørn Flatin

Fire mål, to røde kort, og en fantastisk 2.omgang av Liverpool i et klassisk Merseyside derby.

Steve GerrardAndy va der Meyde

Djimi Traore er ute med skade, og erstattet av Harry Kewell.  Det betyr at John Arne Riise starter på venstrebacken, mens Harry inntar sin vanlige posisjon på midtbaneflanken.  Ellers er det ingen forandringer på laget som nedsablet Birmingham.  Det betyr igjen at Robbie Fowler må finne seg i å være på benken fra start, mens Luis Garcia får fornyet tillit.

Hos Everton har ikke Mikel Arteta blitt klar av sin skade, og Kevin Kilbane kommer inn.  Duncan Ferguson er som ventet på benken, sammen med Andy van der Meyde som har vært langtidskadet.

YNWA runger ut over et overskyet Anfield...

1.omgang:

Liverpool vant målvalget og angriper mot Anfield Road End før pause.

3.min:  Kevin Kilbane er nede noen sekunder etter en kollisjon med Steve Finnan ute på Liverpools høyrekant.

4.min:  Den første situasjonen inne i straffefeltet da Sami Hyypiä nesten får kontroll med ballen ved bakre stolpe etter et dypt frispark.

7.min:  Cahill treffer ikke skikkelig etter litt fram og tilbake i feltet etter et frispark.  Liverpool er raskt fremme med et angrep selv og Garcia skyter tre meter utenfor fra langt hold.

10.min:  Beattie vinner en duell mot midtstopperne til Liverpool, og Cahill brenner til fra skrått hold men i nettveggen.

11.min:  Beattie er en meter offside da Osman spiller han igjennom.  Etter at Liverpool åpnet best har Everton kommet stadig mer med.

12.min:   Bråkebøtta Tim Cahill smeller inn i Steven Gerrard og får fortjent kampens første gule.

15.min:  Xabi Alonso brenner til med venstra fra 25 meter, men langt utenfor.

17.min:    Alonso er for sent inne i en takling, men det er Steven Gerrard som må i boka for å sparke bort ballen.

18.min:   Gerrard kommer for sent inn i en duell mot Kilbane rett utenfor 16-meteren, og får sitt andre gule i løpet av et minutt!

TV-bildene viser senere at Gerrard fikk sitt første gule for å sparke vekk ballen.

21.min:  Hyypiä får ikke klem på en heading ved bortre stolpe, etterhvert som temperaturen i kampen har steget ytterligere.

23.min:   Xabi Alonso må i boka for en ny sen takling.

24.min:  Ypperlig skuddforsøk fra Luis Garcia da spanjolen vender opp på hjørnet av 16-meteren og sender ballen en liten meter over tverrliggeren.

26.min:  Kewell gjør det bra da han får snudd seg 25 meter fra mål, men skuddet er svakt.  Liverpools 10 mann har gitt bra respons etter at kapteinen ble utvist.

31.min:  Ballen går litt frem og tilbake i feltet foran Pepe Reina etter et innkast, men de røde får til slutt klarert.

34.min:   Kewell og Stubbs får gult for å knuffe inne i feltet foran et frispark.

45.min:  Alonso prøver seg fra langt hold igjen, og ballen går via en støvel og til corner.  Det første hjørnesparket blir headet ut over dødlinja.

45.min:  1-0 PHIL NEVILLE SELVMÅL - Xabi Alonso slår den tredje corneren i rask rekkefølge hardt mot første stolpe, og der får Phil Neville hodet på ballen.  Et jublende Anfield kan konstatere at den tidligere Man Utd spilleren bare greier å styre ballen i eget nett bak en sjanseløs keeper.

Et rødt kort, fem gule, og et selvmål på overtid:  This is the Merseyside derby!  De røde begynte ikke bra og ble brakt ut av stilen av et forventet aggressivt Everton.  Da Steven Gerrard mistet hodet og ble korrekt utvist etter to gule kort på et minutt fryktet man det verste.  Nå var det imidlertid opp til Everton å prøve og styre spillet, noe de ikke har greid.  Det har vært jevnt og rotete, og med få sjanser, før altså den andre broren i en av de familiene som er mest foraktet i den røde delen av Merseyside gjorde The Kop en tjeneste ved å styre ballen i eget nett.  Det blir fortsatt tøft med ti mann i 45 minutter til, og defensive hjørnestener som Carragher og Hyypiä må gå i bresjen for en skikkelig arbeidsøkt i 2.omgang.

2.omgang:

Da er vi i gang med hva som må forventes å bli 45 svært spennende minutter.

47.min:  2-0 LUIS GARCIA - En klassisk scoring da Reina spiller ut, Crouch flikker videre, og Luis Garcia lobber beherset over en Richard Wright på halvdistanse.

"We've only got 10 men", runger fra The Kop.  Det koker på Anfield ettersom det er Liverpool med en mann mindre som kjører kampen etter pause.

55.min:  Ny kombinasjon Crouch-Garcia, men denne gangen treffer ikke den lille spanjolen skikkelig på en vanskelig volley.

Liverpool har vært glimrende i 2.omgang, presset Everton bakover, og svermet rundt det blå straffefeltet og bl.a. hatt en rekke cornere og frispark.

60.min:   Everton planlegger å sette inn alle sine tre innbyttere samtidig!

61.min:  2-1 TIM CAHILL - Cahill kommer mellom Carragher og Crouch, og sender en knallhard heading kontant i mål fra en corner.

Det at David Moyes synes å planlegge å sende innpå tre innbyttere virket å ha en stimulerende effekt på de blå, som etter sjeldent press mot Liverpools mål til slutt greide å utnytte en corner.

66.min:   David Weir får gult for en felling av Sissoko.

67.min:  Alonso sender frisparket via tverrliggeren og inn på The Kop.

68.min:   Everton setter inn Ferguson og van der Meyde for McFadden og Kilbane.

69.min:  Liverpool har to sjanser i løpet av et minutt, da Garcia først blir taklet av Stubbs inne i feltet og Kewell blir spilt fram og avslutter med et skudd som blir slått til corne

72.min: Riise slår et frispark fra Liverpools høyreside, og Garcia får nesten en touch ved nærmeste stolpe.

73.min:   Andy van der Meyde får korrekt rødt kort fem minutter etter at han er kommet på banen da han sender albuen i ansiktet på Alonso.

76.min:   Duncan Ferguson får sitt obligatoriske gule for en knuff mot Alonso etter at ballen er spilt.

78.min:  En meget tvilsom annulering da Sami Hyypiä header inn et presist frispark fra den glimrende Xabi Alonso.  Trolig ble Peter Crouch avblåst for offside, men ballen kom aldri til ham.

82.min:  Reina bommer da han går ut på en corner til Everton, men ballen går via skulderen til Cahill og utenfor.

84.min:  3-1 HARRY KEWELL - Finnan triller ballen til Kewell som får lov til å vende opp upresset på 20 meters hold, litt ute til høyre.  Harry får kanontreff og ballen dupper knallhardt inn i bortre kryss.

86.min:   Phil Neville.

87.min:   Harry Kewell får trampeklapp da han går ut for Stephen Warnock, mens Fernando Morientes kommer inn for Peter Crouch etter 90 minutter.

90.min:  Luis Garcia lurer ved borte stolpe, og skyter knallhardt på volley. Keeper tar sin egen retur.

90.min:   James Beattie.

90.min:   Tony Hibbert.

Liverpool greide seg bra etter en litt tam åpning i 1.omgang, da man samlet seg i kjølvannet av det røde kortet til Steven Gerrard.  Etter pause var det ti helrøde helter man fikk se.  Med en mann mindre var det hjemmelaget som angrep de blå, og de fikk en tidlig belønning i form av en scoring fra Luis Garcia.  Anført av en glimrende Xabi Alonso var Liverpool alltid de mest kreative og de farligste foran The Kop.  Flotte scoringer, to røde og ni gule kort, og med masse drama vil dette gå over i historien som et av de største Merseyside derby.  Det aller viktiste var likevel at Liverpool fikk tre fortjente poeng, da de for andre gang i Premier League slo de blå både borte og hjemme i en sesong.

SPILLERVURDERING

José Reina 7 – Fikk det tøft mot aggressive og hodesterke motstandere på dødball, og bommet ved en corner.  Har likevel en personlighet og et mot som kommer ekstra godt fram i slike oppgjør.

Steve Finnan 7  – Stødig kamp ute på høyrebacken, hvor han på et lag som spilte mye med en mann mindre måtte konsentrere seg mest om det defensive.

Jamie Carragher 8 – Bunnsolid av Carra som har psyke til å både være aggressiv og samtidig ha riktig timing i avgjørende dueller nær og i straffefeltet.

Sami Hyypiä 7 – Finnen er alltid en for skyttergravene, og Sami stod støtt i dag også.

John Arne Riise 7  - Slet noe mot slue McFadden ute på siden tidlig i kampen, men spilte seg opp og hadde etter hvert god kontroll.

Momo Sissoko 7 – Momo var nokså lite synlig før pause, men kom mer med da hele laget løftet seg i de siste 45 minuttene.

Xabi Alonso 9 – Da kapteinen Steven Gerrard ble sendt av banen tok Xabi oppgaven med å være sjef på midten med strak arm.  Tøff, konstruktiv og med flotte pasninger både i åpent spill og ved dødballer.

Harry Kewell  8 – Harry har evnen til å holde på ballen og ikke la seg stresse selv i slike oppgjør.  Ble stadig mer sentral i Liverpools angrepspill og får selvfølgelig et stort pluss for sin fantasiske scoring.

Luis Garcia 8 – Rafa liker å bruke den lille spanjolen sammen med lange Crouch, og selv om han ikke er en duellspiller skapte Luis mye trøbbel for Everton med sin evne til å skape og komme til sjanser.  Flere av dem etter at han hadde lest fremspill fra Peter Crouch riktig.  Det viktige 2-0 målet ga heller ikke akkurat noe trekk i boka.

Peter Crouch 8 – Gjør en manns jobb ved å vinne i lufta, og være flink til å treffe rett med sine flikker og fremspill.  En spiller som Everton aldri helt greide å håndtere og som var et meget viktig oppspillpunkt for et lag med en mann i undertall.