Liverpool - Manchester U

Lør 18.02.06 kl 13.30 (FA-Cup, 5.runde) - TV3/VS1/3+/BBC1 / Tilskuere: 44.039 / Dommer: Howard Webb / Anfield / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Spillervurdering: Einar Kvande

Liverpool har slått ut Man Utd av FA-Cupen for første gang siden 1921, da Peter Crouch ble en velfortjent matchvinner.

Vidic

Robbie Fowler er ikke spilleberettiget, mens Pepe Reina er tilbake fra suspensjon.  Peter Crouch er friskmeldt, men Xabi Alonso er dessverre ute med skade.

Hos gjestene er Rio Ferdinand overraskende nok verken på banen eller benken.

1.omgang:

"We achieve your dreams" står det på et stort banner nederst på The Kop.  Nå håper de helrøde å sende United ut av FA-Cupen, den ene turneringen hvor rivalen har hatt mer suksess enn klubben fra Anfield.

Steven Gerrard vant målvalget og i solskinnet på Merseyside skal Liverpool angripe mot Anfield Road End før pause.

3.min:  Både Harry Kewell og John Arne Riise setter inn friske taklinger mot henholdsvis Gary Neville og Wayne Rooney ute langs gjestenes høyreside.  Det skaper ulike reaksjoner på hver side av banen(!).  United har over 6000 fans på Anfield Road End.

7.min:  Ronaldo skyter fra 20 meter og Reina har full kontroll etter at han først gir en liten "retur".

8.min:  Sissoko feller Ronaldo som har vært mye involvert ute på Uniteds venstreside.  Hvis Momo får gult i dag må han stå over de to neste ligakampene.

11.min:  Kewell slår hardt og lavt inn fra venstre, og Brown sleiver ballen til hjørnespark.  Crouch pådrar seg frispark da han skal opp og heade på corneren.

15.min:  Ikke uventet har det vært hektisk, oppstykket og sjansefattig på Anfield det første kvarteret.

18.min:  Den første sjansen går til Liverpool og den er stor da Kewell får heade uhindret på et frispark fra Gerrard, men Van der Sar slår til corner.

19.min:   1-0 PETER CROUCH - I etterkant av corneren får de røde legge inn fra høyre gjennom Steve Finnan.  Peter Crouch når høyest og header hardt ned mot stolperota.  Keeper får muligens en finger på ballen, men kan ikke hindre at den går inn via begge stolpene.

Ledelsen er ikke ufortjent da hjemmelaget har ligget over i spill de siste minuttene, og fått flere cornere og frispark, men uten å skape sjanser før Crouchie er den første av dagens angripere som scorer i 2006.

26.min:  Sissoko ligger nede etter å ha fått albuen til Ronaldo i tinningen.

29.min:  Morientes får nesten med seg ballen inne i feltet, etter et langt innkast fra Riise.

29.min:   Rooney får behandling etter at han selvforskyldt går vilt inn i en takling.

32.min:  Crouch får seg en dytt av Vidic i feltet og Anfield roper på straffe etter duellen, noe som ville vært mildt sagt strengt.

33.min:  De som har lurt på om Ryan Giggs faktisk møtte opp til kampen fikk et svar nå, da han er førstemann i boka etter en vill takling ved Uniteds dødlinje.

34.min:  På frisparket får Steve Finnan skyte knallhard i nettveggen ved motsatt stolpe og i god posisjon, men dommeren blåser uansett for frispark på noe som skjedde inne i feltet.

38.min:  Van Nistelrooy banker ballen i mål etter at United for første gang greier å holde litt på ballen rundt Liverpools straffefelt, men linjemannen har for lengst avvinket for offside.

Dommeren har lagt til tre tilleggsminutter, etter at et par spillere har vært nede med skader.

Etter en kvarter med oppjaget spill fikk Liverpools overlegne midtbane ballen ned på bakken og presset vertene bakover.  Det har medført en rekke cornere og dødballer fra gode posisjoner, og Uniteds midtforsvar har aldri virket komfortable mot Crouch & Co i luftrommet.  På venstrekanten har dessuten Harry Kewell hatt en god omgang mot en oppgiret Gary Neville.  I andre enden har Pepe Reina aldri vært truet og bare Ronaldo på venstrekanten har vært i nærheten av noe som virket som en trussel.  Meget fortjent ledelse til Liverpool ved pause med andre ord, og ved siden av scoringen fra Crouch viser repriser at Kewell ble felt akkurat innenfor hjørnet av straffefeltet da Giggs fikk gult kort.  En venter med spenning på hvilke grep som gjestene fra Manchester har tenkt å gjøre i en kamp hvor Liverpool etterhvert fikk god kontroll.

2.omgang:

United lag kommer ut i sola på Anfield lenge etter hjemmelaget.  En skikkelig skjennepreken fra Ferguson...?

46.min:  Luis Saha kommer inn for Mikael Silvestre.

Richardson har gått ned som venstreback for bortelaget, mens Rooney har trukket tilbake til en offensiv midtbaneposisjon.

48.min:  Didi Hamann i boka etter han kommer for sent inn mot Luis Saha.

51.min: Dårlig samarbeid mellom Vidic og Van der Sar gjør at Crouch får ei tå på ballen, men den triller en meter utenfor det åpne målet.

53.min:  Første gang hvor The Kop har hjertet i halsen da Neville slår hardt til og Finnan bare får stoppet ballen rett foran Reina, men keeperen får til slutt klarert etter at backen ikke tør å spille inn til spanjolen av fare for å bli avblåst for tilbakespill.

53.min: Hyypiã med gult kort etter duell med Neville.

58.min:  Liverpool får to raske cornere etter at Van der Sar først har bommet totalt på et overlegg fra Finnan.  Ved den andre vinner Crouch i lufta, men får ikke kraft i headingen som går rett på keeper.

62.min:  Carra får et tvilsomt gult kort, og det betyr at Jamie må stå over neste ligakamp mot Manchester City.

63.min:  Garcia inn for Morientes.

65.min:  Van Nistelrooy stikker igjennom, men Liverpools forsvar er igjen snorrett og linjemannen løfter flagget.

Liverpool synes å ha kjørt Kewell frem, Garcia ute til høyre, mens Stevie G spiller foran Riise på venstreflanken.

69.min:  Harry Kewell får en god skuddmulighet etter corner til Liverpool for n'te gang, men australieren treffer ikke godt nok.

70.min: Crouch blør kraftig etter å ha fått hodet til Brown rett over øyet ved den samme corneren.

73.min: Peter Crouch er tilbake på banen igjen, med en skikkelig blåveis.

75.min:  Gary Neville noteres.

76.min:  Vidic drar ned Luis Garcia på vei igjennom.  Minst orange kort!

77.min:  Alan Smith inn for Fletcher.

78.min: Nytt innlegg i feltet, ny usikkerhet hos forsvaret til Man Utd, men Van der Sar får til slutt tak i kula.

79.min:  Harry Kewell er den siste som er for sent inn i en takling.

80.min:  Farlig situasjon da Saha vinner i lufta, og Van Nistelrooy prøver på en halv brasse med Carragher i ryggen.  Ballen går via forsvareren og til en resultatløs corner.

80.min:  I angrepet etter får Giggs lov til å sikte fra 17 meter, og ballen går en meter utenfor krysset.

"Ro ned", sier Rafa på sidelinja etter at gjestene nå har skrudd opp tempoet.

82.min:  Kromkamp inn for Kewell.

84.min:  Mye styr da United får frispark i farlig posisjon på hjørnet av 16-meteren, men det ender med at Giggs skyter rett i muren.

88.min: Djibril Cissé inn for Peter Crouch.

89.min:  Alan Smith ligger nede, etter å ha fått hva som ser ut som en vridning.  Kan ikke fortsette.  TV-bildene viser at Smith faller på sitt eget bein da han prøver å blokkere et skuddforsøk.

93.min:  Park kommer inn.

96.minutter nå, men Smith lå nede en 3-4 minutter.

97 minutter og 30 sekunder og Hamann får frispark - dette skal gå nå!

La oss ta en sang!  Liverpool har slått ut Man Utd av FA-Cupen for første gang siden 1921, og de røde beseiret rivalen for første gang siden Rafa Benitez ble manager.  Kampen åpnet seg noe i 2.omgang da Manchester United gjorde et offensivt bytte ved å sette inn Saha for Silvestre i pausen, men det var likevel Liverpool som hele tiden virket farligst.  Det var tydelig at Rafa hadde gitt beskjed om å slå baller inn i boksen, og det fungerte siden United aldri var komfortabel foran sin egen keeper.  Ikke uventet var Liverpool klart best på midtbanen, og Van Nistelrooy, Rooney og også Saha fikk bare smuler å jobbe med, mot et forsvar som i tillegg jobbet utmerket.  Selv med syv minutter lagt til følte man aldri at det var virkelig fare på ferde.  Liverpool var det klart beste laget, med hovedtrykk på laget, og fikk en etterlengtet og vel fortjent seier.

Spillerbørs:

Reina (7)
Gir en aldri så liten retur på et skudd fra distanse fra Ronaldo tidlig i kampen. Det er vel det nærmeste vi finner en feil hos spanjolen. Sikkert og offensivt keeperspill.

Finnan (8)
Ny solid kamp. Utmerker seg i begge ender av banen. Legger innlegget som Crouch scorer på, mens han i andre omgang rydder opp i et meget farlig United-innlegg rett foran beina på Nistelrooy. Er mye med frem, og får lagt gode innlegg, men holder også Ronaldo stramt i tøylene.

Carragher (7)
Er krigeren i et midtforsvar som har god kontroll på Rooney og Nistelrooy. Styrer linja med autoritet. Pådrar seg et billig gult kort, og må stå over neste ligakamp mot Manchester City.

Hyypiä (7)
Finnen blir satt på overraskende få prøver i denne kampen. Vi hadde ventet at Uniteds angripere ville utfordre han på farten. Det skjedde aldri, og da er Hyypiä sikker som banken.

Riise (7)
En av sunnmøringens bedre kamper denne sesongen. Slipper sjelden noen forbi på sin side, og har full defensiv kontroll.

Gerrard (7)
Evner hele tiden å holde på ballen, og fordele den på en fornuftig måte. Ute på høyrekanten blir han ikke så toneangivende som han ville ha blitt fra en mer sentral posisjon, men leverer mer en godkjent innsats.

Hamann (8)
Gjør en kjempejobb med å rydde opp på midtbanen. Utviser stoisk ro og rutine, holder på ballen og slår sikre pasninger. Styrer rett og slett midtfeltet i dag, og vi mener han er banens beste.

Sissoko (7)
Det er utrolig hvor mange tapte baller denne mannen klarer å hente opp igjen med sine lange bein. Pasningskvaliteten kan ennå bli bedre, og det er synd at han ikke har et bedre skuddbein, for han kommer stadig i gode posisjoner for avslutninger fra distanse.

Kewell (7)
Meget frisk 1.omgang der han var en av Liverpools beste. Var veldig nær ved å gi de røde ledelsen på en flott heading bare minuttet før Crouch gjorde vinnermålet. Utfordret hele tiden Gary Neville, og burde også ha hatt et straffespark da han ble meid ned av Giggs. Dommeren Webb dro imidlertid situasjonen feilaktig utenfor. Ble sliten og mer anonym utover i andre omgang.

Crouch (7)
Scorer et fint mål, og kjemper helhjertet hele kampen. Går i mange tøffe dueller med Uniteds svære midtstoppere, og får da også et solid kutt i panna. Var nær ved å bli tomålsscorer da Vidic og van der Sar rotet det til seg i mellom.

Morientes (6)
Jobber oppofrende bakover, og er dyktig til å stenge av oppspillsmulighetene til United-backene. Men offensivt blir det litt for tynt. Er hele tiden meteren på etterskudd, og kommer dermed aldri til noen opplagte scoringssjanser.

Garcia
Kreativ og skapende, men hadde noen upresise avleveringer som United snappet opp og kontret på.

Kromkamp og Cissé
Duoen fikk noen minutter mot slutten av kampen, og bidro til å holde gjestene på god avstand fra Liverpool-målet.