Everton - Liverpool

Ons 04.02.09 kl 21.10 (FA-cup 4.runde omkamp) - Viasat Sport/VF/K5/ITV1 / Tilskuere: 37.918 / Dommer: Alan Wiley / Goodison Park / Skrevet av: Raymond Halvorsen
Spillervurdering: Arild Skjæveland

Everton avgjorde dypt inne i ekstraomgangene etter deprimerende angrepsspill av Liverpool, og er klare for 5. runde i FA-cupen på bekostning av de røde. Gerrard ble skadet og Lucas utvist.

EvertonLiverpool
Mål
1-0 EEO (0-0 til pause)
Gosling (118)
Lagoppstilling
Howard
Hibbert
Jagielka
Lescott
Baines
Osman
Arteta
Neville
(Van der Meyde 107)
Pienaar
(Rodwell 60)
Fellaini
(Gosling 52)
Cahill
Reina
Arbeloa
Carragher
Skrtel
Dossena
Lucas
Alonso
Kuyt
Gerrard
(Benayoun 16)
Riera
(Mascherano 80)
Torres
(Babel 102)
Innbyttere
Nash
Yobo
Castillo
Jacobsen
Cavalieri
Agger
Hyypia
El Zhar
Gule kort
Cahill(19)
Pienaar (43)
Neville (48)
Arteta (72)
Hibbert (113)
Lucas(49)
Alonso (89)
Røde kort
Lucas (76)

Vi følger oppgjøret her på Liverpool.no, med fortløpende kampreferat, rapporter og spillervurdering. Ønsker du å få tilsendt lagoppstilling og scoringvarsel på SMS, send LFC LIVE START til 2180.

Dossena og Lucas inn for Aurelio og Mascherano når det skal avgjøres hvem fra Merseyside som går videre i FA-Cupen. Forventet oppstilling av Everton, som har satt Victor Anichebe ut av troppen av disiplinære årsaker. Avspark kl 21.10.

1. omgang

1. min. Liverpool sparker igang oppgjøret!

3. min. Ikke overraskende mye kjemping på midtbanen innledningsvis.

4. min. Dossena er med fremover og får frispark da Osmen er alt for sent inn i en takling. Gerrard slår godt inn, men Afroman, eller eventuelt Fellaini, klarerer med hårmanken.

6. min. Torres blir spilt frem på høyrekanten, men får ballen for langt foran seg, og blir taklet av Lescott, som er oppe med knottene. Spanjolen får en liten smell, men de røde får kampens første hjørnespark. Corneren er dårlig av Liverpools kaptein, men de røde får ballen inn i feltet igjen. Alonso smeller til fra 25 meter, en snau meter utenfor Howards lengste. Småfarlig!

10. min. Riera legger inn dypt fra kanten, og ballen får gå gjennom hele feltet. Ikke det helt store spillet så langt.

* Grunnen til at begge lag spiller med sorte sørgebånd er for å hedre Phil Easton, en tidligere speaker på Anfield som gikk bort 3. februar, kun 59 år gammel.

15. min. Benayoun sendes i oppvarming. Det ser ut som om Steven Gerrard kan ha pådratt seg en strekk bak i låret. Uten tvil en stor smell for Liverpool.

16. min. Gerrard tas av banen med en gang, og Benayoun kommer inn for kapteinen. Everton-fansen jubler hemningsløst på tribunen, og det med god grunn. Det er ikke positive nyheter at Liverpools viktigste spiller må av banen med strekk allerede.

19. min. Cahill går opp i en duell med Carragher med albuen først, og scouseren tar telling. Australieneren får etter mye diskusjon det gule kortet, før Carragher og Cahill shaker hands. Helt korrekt av dommer Alan Wiley.

23. min. Benayoun får rom å løpe i, men bruker for lang tid og skuddet fra 20 meter triller rett på Howard.

24. min. Hibbert legger et meget godt innlegg fra kanten, men Reina er på alerten og løper ut i feltet og får bokset unna. Meget patent keeperspill av spanjolen.

25. min. Kuyt gir frispark på kanten, og Arteta legger godt inn. Lucas får headet unna, får ballen etter noen dueller kommer frem til Osman, som knaller den et par meter over. Grei sjanse.

27. min. Dossena stormer fremover og får frispark i god innleggsposisjon.

28. min. Innlegget fra Alonso er mildt sagt elendig.

29. min. Lucas Leiva feller Baines klønete rett ved kanten av sekstenmeteren. Arteta smeller det gode innleggsforsøket rett i muren. Rett i forkant hadde Everton ballen inne i Liverpools sekstenmeter, men greide ikke å avslutte fra gode posisjoner grunnet press fra røde føtter.

* Det meldes at det ikke definitivt skal være snakk om en strekkskade for Steven Gerrard, men heller en kjenning til en eventuell strekkskade. Kapteinen ville nok heller være føre var enn å risikere å pådra seg noen skader da han kjente det var fare på ferde.

33. min. Kuyt får snappet opp ballen på midtbanen og setter fart. De røde er plutselig tre mot fire, men nederlenderen velger å fyre av fra drøyt 20 meter. Lærkula blir blokkert, før Riera får fatt i den, men venstrekanten befinner seg i offsidesituasjon da skuddet går.

34. min. Arteta får fatt i ballen og forserer, men spanjolen med den gode skuddfoten smeller ballen rett i Carragher. Godt, for det var både fart og god retning i skuddet.

36. min. Pienaar går hardt inn i Lucas som nettopp har gitt fra seg ballen, og brasilianeren får seg en ordentlig trøkk i standfoten, som han også vrir. Det kunne gått adskillig verre, men Lucas kommer seg heldigvis på beina etter en stund. Merkelig nok unngår Pienaar gult kort - håpløst av dommer Wiley.

39. min. Meget tamt oppgjør så langt. Angrepshissigheten og intensiteten til Liverpool er langt under pari.

41. min. Dossena med først et meget godt innlegg, før han får tilbake ballen. Denne gangen smeller italineren ballen ut over dødlinja. Svakt.

42. min. Lucas spiller frem Torres, men Jagielka er med på notene er rekker ballen før spissen. "El Niño" har blitt alt for alene på topp i kveld.

42. min. Fellaini oppfører seg rett og slett som en real drittsekk da han bevisst setter kneet hardt rett i baken på Skrtel, som kontrollerer ballen ut til utspark. Slovaken hisser seg opp over hendelsen, og Wiley romr gemyttene og rekker en advarende pekefinger mot Fellaini.

43. min. Helt fortjent gult kort til Pienaar, som enda en gang er for sent ute mot Lucas. Sør-afrikaneren stempler rett og slett Liverpools midtbanemann rett på leggen. Det hadde absolutt ikke vært ufortjent om Everton måtte spilt resten av kampen med ti mann.

46. min. Det legges til to minutter på Anfield, men det kan fort bli mer ettersom Pienaar ligger nede med en skade etter duell med Arbeloa.

47. min. Riera vinner et hjørnespark.

48. min. Piennar er tilbake på banen, og klarerer. Angrepsspilleren sliter dog med leggen, og det er nok ikke overraskende om Everton gjør et bytte i pausen.

Pauserapport
Svært tamt og kjedelig sjansemessig første omgang på Goodison Park, som har vært preget av harde tak, feilpasninger og selvfølgelig mange dueller. Dommer Alan Wiley har bidratt til å stykke opp spillet ved å blåse i fløyta for frispark ved hver anledning som byr seg. Likevel skulle nok Steven Pienaar hatt to gule kort for to stygge taklinger på Lucas Leiva, som det begge lyste minst oransjt av. Angrepsspillet til Liverpool har det vært lite klasse over, og intensiteten er lav. Kantspillet har vært preget av en del ubesluttsomhet, og Torres har fått alt for lite å jobbe med, og er alt for alene. De røde må heve seg mange hakk dersom de skal unngå ekstraomganger i en typisk slitekamp mot duellsterke naboer, for å se at de røde skal tape her er relativt vanskelig, da heller ikke hjemmelaget har skapt stort.

2. omgang

46. min. Neville og Afroman Fellaini sparker igang andre omgang.

48. min. Harde tak også nå. Kaptein Neville er alt for sein inne i en duell mot Alonso som allerede har gitt fra seg ballen. Soleklart gult kort, det tredje i kampen.

49. min. Wiley deler ut enda et gult kort til Lucas Leiva, for å ha kommet for seint inn mot Arteta. Dommeren må tro at brasilianeren viser knotter, for ellers er ikke Lucas nær Evertons playmaker.

50. min. Torres faller over ende i duell med Jagielka, som har passet meget godt på superspissen i kveld. Torres virker ikke heltent uten Gerrard bak seg.

52. min. Skrtel avanserer på banen og gir til Benayoun, som skjærer innover og får kjempet seg frem, men israeleren blir såpass presset at innlegget blir for dårlig.

52. min. Fellaini går av banen allerede, og det er unggutten Dan Gosling som erstatter fyrtårnet.

57. min. Fortsatt mye kjemping på midtbanen, med få hendelser foran målene.

58. min. Liverpool får frispark og Alonso legger inn fra god posisjon. Torres header ballen tilbake i feltet, men dommer Wiley mener den har vært utenfor dødlinja. Heller tvilsomt.

59. min. Arbeloa er knallhard i en duell med Baines, og gir til kast. Det kastes dusinvis av sure sokker mot spillerne, som ligger strødd ved sidelinja.

60. min. Jack Rodwell, en ny unggutt, erstatter Steven Pienaar.

61. min. Riera får en flott mulighet alene på kanten av sekstenmeteren, men Howard er tidlig ute og redder.

67. min. Sami i lett trav på sidelinja!

68. min. Gosling drar seg forbi Dossena, men skuddet er alt for svakt, og triller rett på Reina.

68. min. Torres med fin nærkontroll, men skuddet fra 16 meter blokkeres.

69. min. Riera legger bra inn, men Kuyt sin heading går for høyt til å volde Howard problemer.

71. min. Kanonmulighet for Everton, som noterer seg for kampens største sjanse! Cahill spiller Osman fri på kanten, men Everton-spilleren smeller ballen rett i metallet bak en sjanseløs Reina fra snaue ti meter. Der burde Everton tatt ledelsen!

72. min. Arteta får gult kort for en takling bakfra midt på banen.

* Aston Villa har slått Doncaster 3-1, og er videre til 5. runde i FA-cupen. Vinneren av dette oppgjøret vil derfor møte Martin O'Neills menn på hjemmebane.

76. min. Lucas Leiva får rødt kort da han klønete feller Lescott på vei gjennom. Brasilianeren er alt for sent ute, og ødelegger dermed for laget det siste kvarteret. Helt fortjent.

78. min. Mascherano skal inn for de røde.

79. min. Riera spiller flott fri Dossena, som er mutters alene på venstrekanten, men innlegget er helt på jordet, og hjemmelaget overtar. Vanskelig å se hvordan de røde skal kunne score nå, spesielt etter Lucas Leivas klønete røde kort.

80. min. En noe usynlig Albert Riera tas av banen, og rivjernet Javier Mascherano kommer inn. Tyder en defensiv spiller mot en offensiv spiller på at Benítez vil gå for straffesparkkonkurranse og eventuelt kontringer, samt å demme opp for Evertons totale dominans på midtbanen?

82. min. Everton får deres første corner, og etter en kort variant smeller Arteta farlig inn, men de røde klarerer.

84. min. Rodwell fyrer av fra nærmere 30 meter. Langt over.

84. min. Torres virker sliten og umotivert, og går ikke engang ordentlig opp i duellene lengre.

86. min. Torres sendes i bakken med en albue i siden og et kakk i kneet, men får ingenting, og en tydelig irritert spanjol slenger et par gloser som "hijo de puta" og "mierda" i retning dommeren når han først kommer seg på beina.

89. min. Kuyt med en horribel feilpasning, og Alonso må ta en Everton-spiller på vei frem for å forhindre kontring. Spanjolen belønnes med sitt sjette gule kort for sesongen.

90. min. Corner til Liverpool, ett minutt på overtid.

90. min. Lescott klarerer til nytt hjørnespark.

93. min. Vi er tre minutter på overtid nå. Alt tyder på at det blir ekstraomganger.

94. min. Corner til Everton nå.

94. min. Skrtel klarerer!

Rapport etter 90 minutter:
Selv om man tar på seg røde briller kan man vel knapt finne positive ting med andre omgang. Lucas Leiva har gjort det vanskeligere for sine lagkamerater etter å klønete ha felt Lescott på vei fremover. Torres virker uinspirert, Gerrard er skadet og Kuyt er dyktig sliten, samtidig som de røde altså spiller med en mann mindre. Mye skal til om de røde skal greie å ro dette i land, og å greie det ved straffesparkkonkurranse er vel det mest sannsynlige per nu.

1. ekstraomgang

91. min. Everton sparker i gang den første ekstraomgangen. Vi gjør oppmerksom på at bortemål ikke gjelder etter ekstraomganger heller i FA-cupen, slik det er i ligacupen.

92. min. Baines med et godt innlegg langs bakken fra kant, og Cahill går over ende i felte. Australieneren skriker etter straffe, men reprisen viser at det faktisk selv er Cahill som løper inn i Carragher og faller.

94. min. Mascherano er for sent ute og feller Arteta. God innleggsposisjon.

95. min. Osman får ballen, og vender, men sklir i det han skal skyte, og forsøket fra sekstenmeteren går rett på Reina.

97. min. To kanonsjanser til Everton! Først fyrer en blånese av fra distanse, og Reina er god som i det hele tatt greier å få gitt en retur. Gosling kommer med stor fart og kaster seg inn mot ballen, men Reina er som en tiger og parerer igjen, samtidig som han får seg en liten smell. Everton får corner, hvor Cahill vinner duellen og header centimetre utenfor! Ingen tvil om hvem som styrer kampen her nå.

100. min. Torres viser i alle fall at han fortsatt er på banen da han starter et løp, men spanjolen avblåses for en klar offside.

100. min. Carragher jobber som en helt, og får unnverget et hjørnespark.

101. min. En tydelig trøtt Torres får frispark, og Liverpool roer det hele ned.

102. min. Torres går av banen, inn kommer Ryan Babel, som man håper skal få fart i angrepsrekkene med sin kontringsstyrke og fysiske ferdigheter når snaue 20 minutter gjenstår.

102. min. Babel skaffer umiddelbart Liverpool et hjørnespark.

102. min. Kuyt får en fot på dødballen, men Howard redder enkelt.

104. min. Alonso feller Rodwell, og Arteta lader kanonen fra 25 meter. Det resultarer i et hjørnespark via muren.

Rapport etter første omgang i ekstraomgang
Som det seg hør og bør har Everton ledet an føringen i kampen med en mann mer på banen. Liverpool virker naturlig nok trøtte, men Everton har heller ikke allverdens å by på. Hjemmelaget satser nok på å avgjøre dette før 120 minutter og straffesparkkonkurranse, mens Liverpool virker å hale ut tiden i forsøk på å nå straffesparkkonkurranse og nye redninger av José Reina.

2. ekstraomgang

105. min. Alonso og Babel setter igang.

107. min: Van der Meyde erstatter kaptein Phil Neville.

109. min. Dossena får frispark nede ved eget cornerflagg.

109. min. Babel gjør ting alene helt fremme, og ordner et frispark i god posisjon etter å ha blitt felt av Lescott.

110. min. Alonso legger inn, men det er dessverre litt for langt, og Everton overtar. Det positive er at Babel jobber som en helt i alle duellene fremme på banen!

111. min. Flott takling av Benayoun, som forhindrer Everton å legge inn fra kant.

112. min. Gosling fyrer av med venstrebeinet fra 16 meter, men Reina har stålkontroll og fanger ballen.

113. min. Alonso jobber hardt, og blir felt to ganger før han får ballen ut av eget felt. Tony Hibbert går vel hardt i spanjolen, og mottar gult kort.

114. min. Babel skaffer de røde et nytt frispark, men denne gangen er også dødballen fra Alonso for lang. Benayoun får imidlertid presset et hjørnespark ut av situasjonen.

115. min. Jagielka header ut til nytt hjørnespark.

116. min. Det blåses frispark til Everton for holding i feltet.

117. min. Liverpool har funnet noen ekstra krefter nå i sluttminuttene, men roer likevel ned de fleste situasjoner i håp om straffesparkkonkurranse.

118. min. Everton - Liverpool 1-0 Gosling (118). Dan Gosling får ballen etter at Arbeloa slipper taket, og tar den ned. Han blir presset av røde føtter, men får vendt av et knippe Liverpool-spillere og plasserer ballen i nettmaskene via stolpen, bak en sjanseløs Reina som gjør alt i hans makt for å stoppe skuddet.121. min. Tiden ebber ut.

122. min. Babel kjemper iherdig, men pådrar seg frispark. Alan Wiley gjør seg klar til å blåse.

Sluttrapport
Det virket å gå mot en etterlengtet straffesparkkonkurranse for meget slitne Liverpool-spillere, men som mang en gang tidligere i 2009 ble det nøling i sluttminuttene og Dan Gosling kunne plassere inn 1-0 via stolpen i det 118. minutt bak ukonsentrerte Liverpool-spillere og en Reina som gjorde alt han kunne, men såvidt ikke rakk frem. Kampen sett under etter var det ikke ufortjent at Everton avanserte i FA-cupen, da de hadde de største sjansene og mest energi jo lengre man kom ut i denne omkampen. Det kan de selvsagt takke Lucas Leiva for, etter at brasilianeren ble utvist da han var alt for sent inne mot Lescott, og pådro seg sitt andre gule kort på uprofesjonelt vis. Det er intet poeng i å dvele mer ved denne trasige forestillingen, og det er klart at mye ble forandret da en av kampens største profiler måtte ut med skade etter kun et kvarter. Liverpool virket slitne etter seieren over Chelsea, og angrepsspillet satt aldri helt. Tempoet og kreativiteten uteble samtidig som ubesluttsomheten rådet, og alt i alt så er det absolutt ikke ufortjent at Rafael Benítez' menn må takk for seg i denne turneringen allerede. De røde har viktigere oppgaver foran seg i tiden som kommer, og det er bare å legge det deprimerende og bitre Merseyside-derbytapet bak seg, og fokusere på storkampene mot Real Madrid i åttendedelsfinalen i Champions League og en spennende ligainnspurt der Liverpool fortsatt er med i tittelracet.Spillervurdering:

Pepe Reina 7 - Står en ny god kamp mellom Liverpools stenger. Har et par fine redninger, og er også veldig offensiv og ivrig på å sette i gang kontringer når Everton trykker på og Liverpool kjører Torres (og senere Babel) som enmannsangrep. Kan ikke gjøre noe med baklengsmålet. Liverpools beste.

Alvaro Arbeloa 5 - Gjør forsåvidt en brukbar jobb defensivt på sin høyreback, hvor Everton skaper lite. Fremover er han minimalt med, og når han er så virker han litt redd for å prøve å slå inn. Han får også trekk for baklengsmålet

Jamie Carragher 7 - Har mye å gjøre i dag, og løser det meste stort sett veldig bra. Er en god mann å ha i krigen, og det er tydelig hvor mye disse kampene betyr for han. God kontroll på Tim Cahill i omtrent hele kampen.

Martin Skrtel 6 - En annen som gjør en god kamp i Liverpools bakre rekker. Kriger godt, og svære Fellaini blir helt avkledd i duellene  til han blir byttet ut. Bryter også bra foran ved noen anledninger, og skal ha honnør for det. En god kamp, selv om vi gjerne skulle sett at den store slovaken bruker fysikken sin mer, når han blir sendt opp på hver eneste offensive dødball. Som den store finnen som i dag satt på benken ofte gjør.

Andrea Dossena 5 - Kommer også i dag til mange innleggsmuligheter, men tar ikke spesielt godt vare på dem. Er også ofte feilplassert. Spiller ingen god kamp, men er på ingen måte Liverpools svakeste i dag.

Lucas Leiva 4 - Brasilianeren spiller greit i perioder, men sliter fælt når tempoet blir høyt. Da blir slurvefeilene veldig tydelige, og han virker ikke helt rask nok i hodet til å time verken pasninger eller taklinger i høyt tempo. Er litt uheldig som blir utvist i dag, ettersom hans første gule kort aldri skulle blitt gitt. Han trekker seg, og et frispark ville vært straff nok. Nå ble det en gang slik, og ettersom han visste han allerede hadde det gule var det idiotisk å felle Lescott på den måten, og det gjorde livet skikkelig vanskelig for Liverpool.

Xabi Alonso 6 - Xabi tok kontroll og var god helt til Lucas ble utvist. Etter utvisningen dalte spanjolens spill kraftig, og han virket ikke til å trives med det store ansvaret han da fikk på midtbanen. Kunne fort ha fått en målgivende, da han spilte Riera frem til Liverpools største sjanse, men ellers satt det ikke helt for han i dag. Spesielt dødballene han leverte var skuffende svakt slått.

Albert Riera 6 - Riera var av de bedre av Liverpools offensive spillere i dag. I perioder da det virkelig var hektisk på Goodison virket han som den eneste av de med rød drakt som virkelig klarte å få til et skikkelig mottak og få kontroll på ballen. Kunne også ha scoret, da han ble nydelig spilt gjennom av Alonso. Dessverre holder venstrevingen aldri en hel kamp, og var den som måtte vike da Lucas ble utvist.

Dirk Kuyt 5 - Det første kvarteret virket nederlenderen skikkelig skarp. Touchen satt, flikkene og pasningene var presise, og han gikk på smarte og gode løp begge veier. Utover i kampen presterer han svakere og svakere, og offensivt sitter ingenting. At arbeidsmoralen er god har vi blitt bortskjemt med, og dagens kamp er intet unntak. Likevel, det alene er ikke godt nok.

Steven Gerrard - Pådrar seg en strekkskade, og hinker av banen etter 16 minutter til ellevill jubel fra blånesene. Det at Liverpools viktigste spiller måtte forlate banen påvirket også Evertons spillere, som helt klart fikk seg et løft.

Fernando Torres 4 - Fernando får det ikke lett i dag. Han får seg en smell av Lescott tidlig i kampen, og er tydelig preget av det. Han blir utover i kampen mer og mer frustrert, og lykkes ikke med noe som helst mot Evertons gode forsvar. Verken vendinger, mottak, løp eller dueller går spanjolens vei. Det skal sies at han fikk lite støtte fra dem bak.

Yossi Benayoun 5 - Kommer inn for Steven Gerrard og gjør et positivt inntrykk den første tiden. Everton-forsvaret slet med å få tak på hans utradisjonelle spillestil. Når Liverpool blir redusert til ti mann må han konsentrere seg om defensivt arbeid, noe han klarer med blandet hell.

Javier Mascherano 5 - Kommer inn etter 80 minutter, og spiller begge ekstraomgangene. Klarer ikke helt å holde hodet kaldt når han skal slå fra seg ballen, men jobber godt.

Ryan Babel - Kommer inn når Fernando har kriget fra seg i ekstraomgangene. Gjør et positiv inntrykk, og er sterk i duellene. Vinner et par dødballer. Gjør alt i alt et friskt innhopp.